Ryż kokosowy
Smaczny ryż o kokosowym posmaku, który doskonale pasuje do potraw kuchni azjatyckiej czy karaibskiej. Świetnie łagodzi smak mięs w ostrym sosie. Tak było w tym przypadku – kokosowy ryż podałam do wieprzowiny vindaloo :)
RYŻ KOKOSOWY
(2 porcje)
100g ryżu,
1 łyżeczka masła,
1 cebulka dymka,
1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego,
sól,
szczypta cukru
W rondelku o grubym dnie stopić masło. Dodać posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem i krótko przesmażyć. Wsypać ryż i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Wlać mleko kokosowe i dolać tyle wody, aby sięgała około 1cm ponad powierzchnię ryżu. Dodać szczyptę soli i cukru. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 15 minut, aż ryż wchłonie płyn.
Na koniec dokładnie wymieszać.
3 komentarze
nie jadłam takiego, tylko jaśminowy:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł z dodaniem mleka kokosowego, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńo, taki ryż to byłby dla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuń