Kubańskie picadillo
Picadillo to potrawa z mielonej wołowiny, popularna głównie w Meksyku i na Kubie, ale znana jest także w kuchni krajów Ameryki Łacińskiej, hiszpańskiej i filipińskiej. Poszczególne przepisy oczywiście różnią się od siebie w mniejszym lub większym stopniu.
Ja przygotowałam kubańską wersję picadillo, która zawiera m.in. paprykę, zielone oliwki i... rodzynki. Dodatek rodzynek może wydawać się nieco dziwny, jednak gdy smaki poszczególnych składników „przegryzą się”, do okazuje się, że wszystko do siebie doskonale pasuje. Z tego powodu polecam zrobić picadillo poprzedniego dnia wieczorem :)
KUBAŃSKIE PICADILLO
(4 porcje)
500g mielonej wołowiny,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 puszki krojonych pomidorów,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
4 łyżki zielonych oliwek,
3 łyżki rodzynek,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 liść laurowy,
sól i pieprz do smaku,
2-3 łyżki świeżej kolendry,
2 łyżki oliwy
Na początku zrobić sofrito, czyli podsmażone warzywa. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć 3-4 minuty, mieszając.
Dodać mięso mielone i smażyć, aż się zetnie. Dodać pomidory z puszki, oliwki, rodzynki i wszystkie przyprawy (poza listkami kolendry). Dusić na małym ogiu przez 30 minut, ewentualnie podlać odrobiną wody. Na koniec wmieszać posiekaną kolendrę.
Podawać z ryżem.
(na podstawie kilku różnych przepisów znalezionych w internecie)
1 komentarze
Jestem oczarowana tak niezwykłymi inspiracjami ;]
OdpowiedzUsuń