Proste curry warzywne
Nieskomplikowane, wegetariańskie curry w kremowym sosie. Nie jest to w żadnym wypadku oryginalne tajskie lub indyjskie curry, a jedynie luźna inspiracja 'na temat'. Robiłam je już kilka razy i bardzo mi smakowało.
W oryginalnym przepisie zamiast fasolki szparagowej były strączki groszku cukrowego, ale osobiście nigdy nie widziałam go w sklepach, a poza tym fasolka rośnie mi w ogródku, więc staram się dodawać ją do potraw, ile się da :)
Poza sezonem można oczywiście skorzystać z mrożonego kalafiora i fasolki ;)
PROSTE CURRY WARZYWNE
(na 4 porcje)
1 nieduży kalafior,
3 marchewki,
200 g fasolki szparagowej,
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem,
2 łyżki oleju,
2 łyżki mąki,
200 g śmietanki kremówki,
sok z 1 pomarańczy,
sól i pieprz,
ostra papryka w proszku,
2 łyżeczki przyprawy curry,
listki kolendry lub natka pietruszki
Kalafior podzielić na różyczki. Marchewki obrać i pokroić w plasterki albo słupki. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki. Cebulkę drobno posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć na niej cebulkę (szczypior zachować na później). Następnie dodać mąkę i 2 łyżeczki curry curry, zasmażyć. Kremówkę wymieszać z sokiem z pomarańczy i ok. 400 ml wody. Wlać na patelnię z zasmażką i intensywnie mieszając, zagotować.
Dodać marchewkę, kalafior i fasolkę. Mieszając od czasu do czasu, gotować na niezbyt dużym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut). Jeśli przez ten czas sos za bardzo zgęstnieje, dolać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką (ilość wg uznania). Szczypior i kolendrę lub natkę pietruszki posiekać i wymieszać z całością.
Podawać z ryżem.
(źródło: gazetka „To jest pyszne” 2/2011)
4 komentarze
Musi być dobre! :)
OdpowiedzUsuńPycha! lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie!
OdpowiedzUsuńFajna letnia propozycja - niebawem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń