Podsmażane spätzle z bobem i chorizo
Kolejną moją propozycją z wykorzystaniem świeżego bobu są spätzle podsmażane razem tym oto pysznym strączkiem, chorizo i kapustą pekińską. Danie pożywne i sycące, idealne na chłodniejszy dzień :)
Zainspirowałam się przepisem z gazetki „To jest pyszne” (2/2012), jednak sama dokonałam wielu modyfikacji.
Na temat spätzli pisałam już wcześniej przy okazji robienia potrawki z kurczaka i cukinii. Gdybyście kiedyś zastanawiali się nad kupieniem sitka do robienia tych kluseczek, to ja polecam, bo to fajna odmiana od makaronu, ryżu i kopytek, banalnie prosta do przygotowania :)
PODSMAŻANE SPATZLE Z BOBEM I CHORIZO
(na 4 porcje)
- 500 g świeżego bobu,
- 170 g kiełbasy chorizo,
- ½ główki średniej wielkości kapusty pekińskiej,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz
spätzle:
- 300 g mąki,
- 2 jajka,
- ok. 150 ml mleka,
- 1 łyżka oleju,
- sól
Aby zrobić spätzle, należy dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko, olej i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Odstawić je na 10 minut, zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i na wrzątek przelewać kluseczki za pomocą sitka do spätzli i plastikowej szpatułki. Gdy tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię, są gotowe. Najlepiej robić je partiami, ponieważ bardzo szybko się gotują, i wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej.
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie – około 10 minut. Opłukać zimną wodą, po czym obrać ze skórek.
Kapustę poszatkować, a chorizo pokroić na plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim chorizo. Dodać spätzle i smażyć razem, mieszając. Gdy kluski zaczną się rumienić, dodać kapustę i bób. Smażyć razem jeszcze ok. 5 minut, aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe :)
3 komentarze
Na pewno wypróbuję, tym bardziej , że wszystkie składniki mam w domu;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie na lato! bomba
OdpowiedzUsuńTo musiało być pyszne - lubię wszystkie składniki, więc na pewno by mi smakowało.
OdpowiedzUsuń