Obsługiwane przez usługę Blogger.

Podsmażane spätzle z bobem i chorizo

By 00:05 ,

Kolejną moją propozycją z wykorzystaniem świeżego bobu są spätzle podsmażane razem tym oto pysznym strączkiem, chorizo i kapustą pekińską. Danie pożywne i sycące, idealne na chłodniejszy dzień :) Zainspirowałam się przepisem z gazetki „To jest pyszne” (2/2012), jednak sama dokonałam wielu modyfikacji. 
 Na temat spätzli pisałam już wcześniej przy okazji robienia potrawki z kurczaka i cukinii. Gdybyście kiedyś zastanawiali się nad kupieniem sitka do robienia tych kluseczek, to ja polecam, bo to fajna odmiana od makaronu, ryżu i kopytek, banalnie prosta do przygotowania :) 

spatzle z bobem i chorizo

PODSMAŻANE SPATZLE Z BOBEM I CHORIZO 
(na 4 porcje) 

  • 500 g świeżego bobu, 
  • 170 g kiełbasy chorizo, 
  • ½ główki średniej wielkości kapusty pekińskiej, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól i pieprz 

spätzle: 

  • 300 g mąki, 
  • 2 jajka,
  • ok. 150 ml mleka, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • sól 

Aby zrobić spätzle, należy dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko, olej i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Odstawić je na 10 minut, zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i na wrzątek przelewać kluseczki za pomocą sitka do spätzli i plastikowej szpatułki. Gdy tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię, są gotowe. Najlepiej robić je partiami, ponieważ bardzo szybko się gotują, i wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej. 

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie – około 10 minut. Opłukać zimną wodą, po czym obrać ze skórek. Kapustę poszatkować, a chorizo pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim chorizo. Dodać spätzle i smażyć razem, mieszając. Gdy kluski zaczną się rumienić, dodać kapustę i bób. Smażyć razem jeszcze ok. 5 minut, aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Gotowe :) 



(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2012

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Na pewno wypróbuję, tym bardziej , że wszystkie składniki mam w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe danie na lato! bomba

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało być pyszne - lubię wszystkie składniki, więc na pewno by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń