Letnia zupa z bobu i pomidorów
Już od kilku tygodni można kupić na straganach świeży bób, więc staram się wykorzystywać wszelkie sposobności, by z tego korzystać, zwłaszcza, że bób jest tańszy niż w zeszłym roku, przynajmniej u mnie ;)
W ostatnim czasie przygotowałam kilka pysznych potraw z bobem, a na pierwszy rzut zamieszczam na blogu letnią zupę z bobem i pomidorami.
Przepis znalazłam na stronie Pozytywnej Kuchni i nieco go zmodyfikowałam, zamiast ryżu dodając makaron orzo – jakoś ostatnio mam bardziej ochotę na makaron, niż ryż i do tej zupy bardziej mi on pasował :)
Zupa jest bardzo smaczna i sycąca, a dodatkowego smaczku dodaje jej parmezan.
LETNIA ZUPA Z BOBU I POMIDORÓW
(na 4 porcje)
- 500 g świeżego bobu,
- 1 czerwona cebula,
- 2 duże, dojrzałe pomidory,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 garście makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu),
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- listki lubczyku (opcjonalnie)
Umyty bób blanszować kilka minut we wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Gdy zmięknie, dodać bób i smażyć całość jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Dodać do bobu, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić razem kolejne 5 minut. Wlać bulion, wsypać makaron i gotować, aż będzie miękki.
Wlać zupę do talerzy, każdą porcję posypać startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.
3 komentarze
Zupy z bobu nigdy nie jadłam.Ciekawy przepis bardzo:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa. Już kiedyś zrobiłam zupę z bobem, ale trochę inną. Ta wersja też mi się podoba i wydaje się warta wypróbowania.
OdpowiedzUsuńZ samego bobu już zrobiłem (bo pomidory na działce jeszcze nie dojrzały). Ciekawy eksperyment w kuchni zwłaszcza jeżeli jest dość pikantnie przyprawiona
OdpowiedzUsuń