Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spaghetti z pesto z awokado

By 00:10 , , , , ,

Zazwyczaj, jak wiecie, gotuję dla całej rodziny, ale zdarza się też, że muszę przygotować sobie oddzielny obiad, kiedy np. reszta domowników je rybę, której ja z powodu alergii muszę unikać. Ostatnio przygotowałam tylko dla siebie przepyszne spaghetti z pesto z awokado wg przepisu znalezionego na blogu Eve. Dla mnie to genialne danie – nie dość, że niesamowicie pyszne, to jeszcze robi się błyskawicznie.
Myślę, że taki makaron świetnie sprawdzi się podczas walentynkowej kolacji, dlatego jeśli szuka jakiegoś pomysłu jak osiągnąć doskonały efekt minimalnym nakładem pracy (przecież kto by chciał w ten wieczór tkwić godzinami przy garach) to bardzo polecam :)







SPAGHETTI Z PESTO Z AWOKADO
(na 2 porcje)

  • 200g makaronu spaghetti,
  • 1 miękkie, dojrzałe awokado,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (zastąpiłam płatkami migdałowymi),
  • 1 garść listków bazylii,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2-3 kawałki suszonych pomidorów w oliwie,
  • sól (najlepiej morska, gruboziarnista),
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • + listki bazylii do dekoracji

Makaron ugotować al dente.
W tym czasie awokado przekroić, usunąć pestkę, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Orzeszki piniowe (lub płatki migdałów) podprażyć na suchej patelni. Awokado, orzeszki piniowe, listki bazylii, sok z cytryny, czosnek i oliwę dokładnie zmiksować. Jeśli pesto wydaje się za gęste, można dodać odrobinę wody. Pesto doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić i wymieszać z pesto.
Makaron odcedzić i gorący od razu wymieszać w misce z pesto. Nałożyć na talerze, udekorować listkami bazylii.

(Uwaga: Pesto z awokado niestety nie da się zrobić wcześniej i przechować, ponieważ szybko ciemnieje. Jednak jego wykonanie jest na tyle szybkie, że spokojnie można się wyrobić w czasie gdy makaron się gotuje:)





PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki piniowe, czosnek i bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 3 s/obr. 8. Dodać pokrojone awokado, sok z cytryny, oliwę sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 4. Jeśli pesto wydaje się za gęste, można dodać odrobinę wody i wymieszać ponownie 5 s/obr. 4. Pomidory pokroić i wymieszać z pesto za pomocą kopystki.
Makaron odcedzić i gorący od razu wymieszać w misce z pesto. Nałożyć na talerze, udekorować listkami bazylii.



Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Smakowicie, nawet bardzo:) Z awokado nie próbowałam jeszcze makaronu łączyć.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado i suszone pomidory - to musi smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron, w takiej modyfikacji jeszcze nie jadłam, ale brzmi zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie! bardzo lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie nie zasmakowało. ale być może dlatego, że dodałam 2 sztuki awokado i konsystencja pesto była zbyt mazista i bez wyrazistego smaku..ale chętnie poeksperymentuje jeszcze z awokado. póki co, to dla mnie dziewiczy temat.

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie smakowało. Mdłe awokado jest dobrze wyważone przez czosnek, bazylię i suszone pomidory. Pewnie kiedyś będzie powtórka ;)

    OdpowiedzUsuń