Ragout z wieprzowiny po grecku
Nie wiem, na ile greckie jest to danie, ale pewne jest to, że tak przyrządzona wieprzowina w towarzystwie gruszek tworzy bardzo smakowity obiad :) Jeśli znudziły się wam tradycyjne gulasze, to polecam dla odmiany wypróbować takie ragout :)
Przepis znalazłam w książce „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej.
RAGOUT Z WIEPRZOWINY PO GRECKU
(na 4 porcje)
- 700 g wieprzowiny bez kości (łopatka),
- 1 duży por,
- 3 twarde gruszki,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- sól,
- natka pietruszki,
- szczypior z cebulki dymki,
- koperek (opcjonalnie)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzać połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać kminek, pieprz, pieprz cayenne i cynamon. Smażyć kilkanaście sekund, mieszając, następnie dodać mięso i obsmażyć je na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając i skrapiając winem (gdyby woda odparowała, uzupełnić jej ilość, tak aby mięso się nie przypaliło).
Pora oczyścić i pokroić w półtalarki, podsmażyć na drugiej patelni na reszcie oleju. Wlać ok. o,5 szklanki wody, poddusić kilka minut. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazda nasiennego. Dodać do porów, posypać cukrem i smażyć ok. 10 minut, delikatnie mieszając, aż cukier zacznie się lekko karmelizować. Pora i gruszki przełożyć do rondla z mięsem. Dusić razem kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Natkę pietruszki, szczypior i koperek posiekać, posypać danie.
Podawać z ryżem, kaszką kuskus lub pieczonymi ziemniakami.
2 komentarze
pyszne danie, Mirabelko!
OdpowiedzUsuńmniaaam.
wpadam na obiadek, ok? ;]
Wygląda wspaniale tak podane mięsko
OdpowiedzUsuń