Sałatka ryżowa z jajkami, kukurydzą i papryką
Zostało mi sporo ugotowanego ryżu, postanowiłam więc zrobić z niego sałatkę ryżową. Nie robiłam do tej pory nigdy sałatki z ryżem – jakoś tak wyszło. Myślałam o sałatce z kurczakiem, ale kurczaka zabrakło; były za to jajka i, na szczęście, parę innych rzeczy w lodówce także :)
Ze względu na jajka, sałatka taka sprawdzi się również na Wielkanocnym stole. :)
Sałatkę zrobiłam z połowy podanych niżej składników (bo tyle akurat miałam ryżu), ale następnym razem na pewno zwiększę ich ilość, bo sałatka znikła bardzo szybko. Większość zjadł mój M., któremu bardzo smakowała.
Ze względu na jajka, sałatka taka sprawdzi się również na Wielkanocnym stole. :)
SAŁATKA RYŻOWA Z JAJKAMI, KUKURYDZĄ I PAPRYKĄ
- 2 torebki ryżu długoziarnistego (200g),
- 4 jajka,
- 1 mała cebula,
- pół strąka dużej czerwonej papryki (można dać więcej),
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 puszka kukurydzy,
- ok. 100 ml majonezu,
- ok. 100 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej grecki),
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji
Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na chwilę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, kukurydzą, jajkami i ryżem.
Majonez i jogurt połączyć, doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą. Wymieszać z sałatką i odstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować pokrojoną papryką, ogórkami i posiekaną natką.
5 komentarze
Ciekawa sałatka:) Pysznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńsuper sałatka i taka prosta! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńskładnika wygląda bardzo apetycznie, jutro
OdpowiedzUsuńpojawi się na moim stole
wiele Twoich przepisów jest fajnych
cieplutko pozdrawiam
Maria
Fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszna i niedroga. Smakuje wszystkim, wegetarinnym również :):)
OdpowiedzUsuń