Medaliony z mięsa mielonego z sosem pieczarkowym
Buszując w poszukiwaniu pomysłu na obiad, natrafiłam na taki oto przepis na blogu Edysi79. Zrobiłam, wyszło pyszne – pojedliśmy jak szaleni.
A pogoda piękna się zrobiła.
Miałam weekend pełen wrażeń i uśmiechów.
Czuję, jakbym odżywała na wiosnę :)
MEDALIONY Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZARKOWYM
(przepis na 4 porcje)
- 500g mielonej wieprzowiny,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 łyżka musztardy,
- 100-150g wędzonego boczku,
- 200g pieczarek,
- 100ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietanka 18% do sosów),
- 150ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz
Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią. Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Medaliony podawać z gotowanym ryżem, polane sosem pieczarkowym.
5 komentarze
mniam, taki obiadek to chętnie bym zjadła, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek Mirabelko:)
OdpowiedzUsuńczęsto robię takie mielone, sos jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńObiadek wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJa też kocham wiosnę, od razu człowiek odżywa:)
podoba mi się, bo ostatnio mam fazę na grzyby różnej maści
OdpowiedzUsuń