Ciasto rabarbarowe z masą orzechową
To chyba ostatnie ciasto rabarbarowe w tym sezonie. Truskawki już nieśmiało pukają do drzwi, a potem będą jagody, a za nimi czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki...
Przepis na to ciasto znalazłam w jednej ze starych (1997r.) książeczek z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" – "Owocowe ciasta i desery". Trochę zmodyfikowałam proporcje i ilość składników, ale ogólna koncepcja pozostała ta sama. Wyszło bardzo dobre ciasto, w którym kwaskowaty rabarbar świetnie przełamuje słodką masę i zalewę, i całkiem nieźle komponuje się z orzechami :)
ciasto rabarbarowe z masą orzechową
CIASTO Z RABARBAREM I MASĄ ORZECHOWĄ
kruche ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki zimnej wody
masa orzechowa:
- 120 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
- 120 g cukru,
- 100 g miękkiego masła,
- 80 g mąki,
- 1 jajko
zalewa śmietanowa:
- 120 g mielonego twarogu sernikowego lub serka śmietankowego,
- 180 g gęstej śmietany 18%,
- 1 jajko,
- 1 białko (pozostałe po zrobieniu kruchego ciasta),
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 40 g mąki
ponadto:
- ok. 300 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
Ciasto: Mąkę posiekać na stolnicy z masłem, dodać cukier puder, żółtko, wodę i sól i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Masa orzechowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i zmiksować, aż dobrze się połączą.
Zalewa: Wszystkie składniki razem zmiksować.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut, aż będzie jasnozłote.
Na cieście rozłożyć równomiernie masę orzechową. Posypać obranym i drobno pokrojonym rabarbarem. Wszystko polać zalewą śmietanową.
Piec w 180 stopniach przez godzinę.
ciasto rabarbarowe z masą orzechową |
14 komentarze
Mmm... Brzmi pysznie! Nie jadłam nigdy rabarbaru z orzechami - kolejne ciasto do wypróbowania. Rabarbar się skończy, zanim upiekę wszystko, co mam w planie... :P
OdpowiedzUsuńta zalewa śmietankowa.. i kwaśny rabarbar. to ciasto pewnie smakuje cudownie.
OdpowiedzUsuńdodatek masy orzechowej kusi i kusi :)
OdpowiedzUsuńJa to zawsze chyba ze strachem będę patrzeć na to, co ma sobie więcej (choćby i o 20 g) masła niż 200 g.
OdpowiedzUsuńCo nie zmienia faktu, że ciasto prezentuje się ogromnie apetycznie. ;)
Pozdrawiam!
Fajne to ciasto, bardzo mi się podoba!:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar i wszelkie z nim wypieki:)
Pozdrawiam.
Sam rabarbar nie plasuje się wysoko w moich osobistych rankingach owoców. Ale z orzechami...to już inna bajka ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznosci! Wg mnie rabarbar swietnie komponuje sie z orzechami (odkrylam to robiac crumble). To ciasto musi byc wiec przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńoj tej masy to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńProwadzisz świetnego bloga! Twoje przepisy są bardzo inspirujące:)
OdpowiedzUsuńA ciasto rabarbarowe spróbuję przyrychtować przy najbliższej okazji!
Pozdrawiam serdecznie, będę zaglądać:)
Jak ja nie lubię rabarbaru :) Dobrze że truskawki już nadchodzą :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków. Pewnie będzie mi siedzieć w głowie do czasu, aż sama nie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapisane ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Moja córka mówi, ze najpyszniejsze na świecie, więc je zrobiłam prawie nie zmieniając, zamieściałm tutaj: http://maja-hena.blogspot.com/2014/06/ciasto-rabarbarowo-orzechowe.html.
OdpowiedzUsuńGratuluję