Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zimowy deser a la tiramisu

By 13:34

Uwielbiam tiramisu - to jeden z moich ulubionych deserów, jeśli nie najbardziej ulubiony :) Kiedy więc zobaczyłam w gazetce "To jest pyszne" przepis na poniższy deser, od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Jest on co prawda tylko luźno inspirowany włoskim oryginałem, ale jest naprawdę przepyszny - warstwy kakaowo-korzennego ciasta i twarożkowego kremu tworzą idealny duet, ale największą robotę robi tutaj wspaniały wiśniowy sos. Schłodzony deser podany z gorącym sosem to rewelacyjny, wykwintny deser na zimową niedzielę :) 

deser a la tiramisu z wiśniowym sosem

ZIMOWY DESER A LA TIRAMISU 

  • ok. 750 g gotowej babki kakaowej*, 
  • 250 g sera mascarpone, 
  • 500 g serka kremowego śmietankowego typu Philadephia albo mielonego twarogu na serniki, 
  • 200 ml śmietanki kremówki, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • szklanka mocnego naparu kawowego, 
  • 2 łyżki amaretto lub rumu, 
  • 4 łyżki kakao, 
  • słoik (litrowy) wiśni w syropie**, 
  • 1 duża pomarańcza, 
  • 100 ml czerwonego wina, 
  • kawałek cynamonu, 
  • gwiazdka anyżku, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 


Ciasto pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, połową z nich wyłożyć dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam żaroodpornego naczynia 18 x 29 cm). 
Do przestudzonego naparu kawy dodać amaretto lub rum i połową nasączyć ciasto. 
Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce krótko zmiksować razem mascarpone, twarożek, cukier puder, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika. Dodać śmietankę i za pomocą łyżki lub trzepaczki wmieszać ją w masę serową. Połowę tak przygotowanego kremu wyłożyć na nasączone ciasto w foremce. Na to wykładamy pozostałą część ciasta, nasączamy resztą kawy i wykładamy drugą połową kremu. 
Formę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Wiśnie osączyć, syrop przelać do rondla, odlewając około ćwierć szklanki. Pomarańczę przekroić na pół – z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w półplastry. I sok, i plastry wrzucić do rondla z sokiem wiśniowym. Dodać cynamon i anyż, wlać wino i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. 
W syropie, który został wcześniej odlany wymieszać mąkę ziemniaczaną i całość wlać do gotującego się sosu. Mieszając, gotować jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać wiśnie. 

Przed podaniem tiramisu posypać kakao. Podawać z gorącym sosem. 


* babkę kakaową można zastąpić murzynkiem, piernikiem lub innym ciastem. Ja zrobiłam babkę piaskową w wersji kakaowej (PRZEPIS), dodając łyżkę przyprawy do piernika 
** można użyć mrożonych wiśni, ale wcześniej trzeba je zasypać cukrem. Rozmrażając się, puszczą słodki sok, który wykorzystujemy :) 


(przepis z gazetki "To jest pyszne", z moimi modyfikacjami i uwagami)



zimowy deser a la Tiramisu

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze