Obsługiwane przez usługę Blogger.

Maślankowiec

By 13:48 ,

Maślankowiec to jedno z tych ciast, które chyba zawsze się udaje. Przynajmniej mnie udawało się zawsze, ilekroć go robiłam.
Chociaż z tymi przepisami dla początkujących różnie to bywa. Pamiętam okres, gdy w kuchni pojawiałam się tylko po to, by zrobić sobie herbatę i kanapki. Pewnego dnia w gazecie, którą kupiła moja mama, zobaczyłam dział z łatwymi ciastami dla początkujących. A że było to akurat lato, skusiło mnie ciasto z brzoskwiniami, opatrzone informacją "nawet dziecku się uda". Skoro tak, to dawaj mikser, jajka, mąkę i jedziemy! Końcowym efektem był spektakularny zakalec. Na dość długi czas zraziłam się do pieczenia czegokolwiek.
Teraz już wiem, że gdy przepis zaczyna się od "Masło utrzeć z cukrem, potem stopniowo dodawać jajka..." muszę niestety liczyć się z możliwością powstania zakalca :(

Na szczęście maślankowca robi się nieco inaczej, co wcale nie znaczy, że trudniej :) Ciasto to jest naprawdę pyszne, idealne do popołudniowej kawy... :)



MAŚLANKOWIEC 
 ciasto: 

  • 3 szklanki mąki, 
  • 2 jajka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • 1 szklanka maślanki, 
  • 1/2 szklanki oleju, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 450-500 g dowolnych owoców*


kruszonka: 

  • 0,5 kostki masła, 
  • 0,5 szklanki cukru, 
  • 6-7 łyżek mąki 


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do uzyskania kremowej, puszystej masy. Wlewamy maślankę i olej, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy - tylko do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blachę. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, trzeba wbić w niego drewniany patyczek. Jeśli nie obkleja się surowym ciastem, jest gotowe. 

Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło i rękami rozdrabniamy, ugniatamy i mieszamy składniki przez kilka minut, aż zrobią się grudki, lecz konsystencja będzie sypka. 


Owoce: mogą to być pokrojone na kawałki i osączone ananasy lub brzoskwinie, mogą być świeże lub mrożone śliwki (przekrojone na połówki i pozbawione pestek, mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć z soku, który puściły; śliwki układamy skórką do dołu), pokrojone na kawałki jabłka, a latem świeże jagody lub truskawki. Jeśli używamy jabłek lub śliwek, po ułożeniu ich na cieście warto posypać je cynamonem, będą smaczniejsze. :)

maślankowiec przepis






Może zainteresuje Cię również

0 komentarze