Maślankowiec
Maślankowiec to jedno z tych ciast, które chyba zawsze się udaje. Przynajmniej mnie udawało się zawsze, ilekroć go robiłam.
Chociaż z tymi przepisami dla początkujących różnie to bywa. Pamiętam okres, gdy w kuchni pojawiałam się tylko po to, by zrobić sobie herbatę i kanapki. Pewnego dnia w gazecie, którą kupiła moja mama, zobaczyłam dział z łatwymi ciastami dla początkujących. A że było to akurat lato, skusiło mnie ciasto z brzoskwiniami, opatrzone informacją "nawet dziecku się uda". Skoro tak, to dawaj mikser, jajka, mąkę i jedziemy! Końcowym efektem był spektakularny zakalec. Na dość długi czas zraziłam się do pieczenia czegokolwiek.
Teraz już wiem, że gdy przepis zaczyna się od "Masło utrzeć z cukrem, potem stopniowo dodawać jajka..." muszę niestety liczyć się z możliwością powstania zakalca :(
Na szczęście maślankowca robi się nieco inaczej, co wcale nie znaczy, że trudniej :) Ciasto to jest naprawdę pyszne, idealne do popołudniowej kawy... :)
MAŚLANKOWIEC
ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 szklanka maślanki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 450-500 g dowolnych owoców*
kruszonka:
- 0,5 kostki masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 6-7 łyżek mąki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do uzyskania kremowej, puszystej masy. Wlewamy maślankę i olej, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy - tylko do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blachę. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, trzeba wbić w niego drewniany patyczek. Jeśli nie obkleja się surowym ciastem, jest gotowe.
Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło i rękami rozdrabniamy, ugniatamy i mieszamy składniki przez kilka minut, aż zrobią się grudki, lecz konsystencja będzie sypka.
Owoce: mogą to być pokrojone na kawałki i osączone ananasy lub brzoskwinie, mogą być świeże lub mrożone śliwki (przekrojone na połówki i pozbawione pestek, mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć z soku, który puściły; śliwki układamy skórką do dołu), pokrojone na kawałki jabłka, a latem świeże jagody lub truskawki. Jeśli używamy jabłek lub śliwek, po ułożeniu ich na cieście warto posypać je cynamonem, będą smaczniejsze. :)
maślankowiec przepis |
0 komentarze