Trufle kokosowe z białą czekoladą
Pyszne, słodkie delicje znalezione u wedelki... Były pyszne, dałam tylko mniej malibu, bo bałam się, że wyjdzie za rzadkie. Następnym razem muszę zrobić trufelki piernikowe, o których wspominała.
TRUFLE KOKOSOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
100g białej czekolady,
2 łyżki śmietanki kremówki,
2 łyżki masła,
1/5 szklanki wiórków kokosowych + 3 łyżki do dekoracji,
1/4 szklanki malibu
Wiórki kokosowe zalać malibu i odstawić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietankę zagotować małym rondelku, dodać masło i startą czekoladę. Wymieszać, żeby cała czekolada się rozpuściła i powstała gładka masa. Wlać wiórki z malibu i dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Łyżeczką nabierać małe porcje, formować z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pozostałych wiórkach. Schłodzić w lodówce.
Z tej ilości wychodzi około 12 sztuk.
0 komentarze