Tagliatelle z kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
To jeden z moich ulubionych przepisów na makaron. Podpatrzony u Trufli już dość dawno temu i od tego czasu regularnie goszczący u mnie na stole.
To była chyba moja pierwsza randka z serem tego typu. I okazało się, że jest to miłość od pierwszego wejrzenia... ;)
makaron z kurczakiem i serem pleśniowym |
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM W SOSIE Z NIEBIESKIEGO SERA
(na 4 osoby)
400g makaronu tagliatelle,
2 filety z piersi kurczaka,
1 cebula,
200g gorgonzoli lub lazura,
1/2 szklanki śmietanki 18% do sosów (z kartonika),,
2 łyżki naturalnego jogurtu,
pieprz, opcjonalnie sól,
2 łyżki oliwy
+ dodatkowo 400-500g brokułów do podania
Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać kurczaka, smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i jogurt, wymieszać i poddusić chwilkę. Wkruszyć ser i na małym ogniu rozpuścić go w śmietanie, mieszając od czasu do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Można dosolić, choć ja tego nie robię, dla mnie sam ser jest wystarczająco słony.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i od razu wymieszać z sosem.
Podawać z ugotowanymi brokułami.
2 komentarze
Bardzo fajne i syte danie, które właśnie zaserwowałam na obiad. Zawsze to coś innego niż standardowy schabowy z ziemniakami i surówką ;)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne ;) takie jak jadłam w restauracji
OdpowiedzUsuń