Obsługiwane przez usługę Blogger.

Orzechowo-korzenne gofry

By 22:51

Zastanawiając się, przy okazji jakiego dania przenieść się w świat korzennych przypraw, by móc wziąć udział w akcji kulinarnej organizowanej przez Ptasię, przypomniałam sobie o korzennych gofrach, które podpatrzyłam na jakimś blogu jakiś czas temu, na przełomie września i października. No właśnie. Jakimś. Chyba z pół dnia spędziłam, przetrzepując kulinarną blogosferę w poszukiwaniu tegoż przepisu. Bez rezultatu, bez skutku. Jedyne, co pamiętałam z tego przepisu to to, że dodawało się cynamonu, kardamonu i goździków. I chyba jeszcze pieprzu. Resztę musiałam sama sobie zmyślić, a przy okazji, w ramach eksperymentu, do ciasta dodałam jeszcze mielone orzechy.
I było pyyysznie! :)

gofry orzechowe

GOFRY ORZECHOWO-KORZENNE 

  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • po pół łyżeczki cynamonu i mielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków (zamiast cynamonu, kardamonu i goździków można użyć 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej)


Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. 
Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, orzechami, cukrem, olejem, proszkiem i przyprawami. 
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem. 
Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka smarować olejem powierzchnię grzejną i chochelką nakładać ciasto. Smażyć kilka minut, aż gofry będą chrupiące.

Podawać z bitą śmietaną i syropem klonowym.




Może zainteresuje Cię również

0 komentarze