Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach
Przepis akurat na zakończenie Korzennego Tygodnia u Ptasi :) zaczęło się totalnie spontanicznie, według tego, co przyszło mi do głowy, a efekt – bomba (ten farsz, ten farsz!).
Nie mogąc się zdecydować, czy usmażyć te pierogi, czy też je upiec, zrobiłam i takie, i takie.
Wnioski:
1) w wersji smażonej najlepsze są jedzone od razu po przygotowaniu. Świetnie nadają się na obiad.
2) pieczone, według mnie, zyskują po czasie. Z powodzeniem można je odgrzewać w mikrofalówce nawet następnego dnia. Nadają się bardziej jako ciepła przekąska. Super sprawdzą się na imprezie. Upieczone ciasto jest twardsze niż smażone, ale również smaczne no i... mniej kaloryczne ;)
Nie mogąc się zdecydować, czy usmażyć te pierogi, czy też je upiec, zrobiłam i takie, i takie.
Wnioski:
1) w wersji smażonej najlepsze są jedzone od razu po przygotowaniu. Świetnie nadają się na obiad.
2) pieczone, według mnie, zyskują po czasie. Z powodzeniem można je odgrzewać w mikrofalówce nawet następnego dnia. Nadają się bardziej jako ciepła przekąska. Super sprawdzą się na imprezie. Upieczone ciasto jest twardsze niż smażone, ale również smaczne no i... mniej kaloryczne ;)
AROMATYCZNE PIEROŻKI MIĘSNE W DWÓCH WERSJACH
- ciasto:
500 g mąki, - ok. 1 niepełna szklanka ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy
- farsz:
450-500g dowolnego mięsa z rosołu, - 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 łodyga selera naciowego,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- pół łyżeczki ziaren kardamonu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka świeżo startego imbiru,
- łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotować farsz: na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie drobno pokrojony seler oraz marchewkę i paprykę pokrojoną w dość drobne słupki i smażyć jeszcze przez chwilę (ale nie za długo, warzywa nie mogą się rozciapać). Mięso przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać i dodać do warzyw. W moździerzu rozetrzeć kolendrę i kardamon, dodać cynamon i paprykę w proszku i taką mieszankę wsypać do farszu razem z imbirem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać koncentrat pomidorowy, a jeśli farsz będzie zbyt suchy, koncentrat rozrobić w odpowiedniej ilości rosołu. Wszystko starannie wymieszać. Farsz powinien mieć dość zwartą konsystencję.
Przygotować ciasto: Na stolnicy zagnieść mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i oliwą i wyrobić elastyczne ciasto. Nakryć miską i odstawić na 15 minut, żeby "odpoczęło". Rozwałkować, wycinać kwadraty o boku ok. 10 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu, łączyć brzegi i sklejać trójkątne pierogi. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Druga wersja: Pierogi układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy olejem za pomocą pędzelka i posypujemy dowolną przyprawą. Pieczemy przez 20-25 minut w 250 stopniach.
Przygotować ciasto: Na stolnicy zagnieść mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i oliwą i wyrobić elastyczne ciasto. Nakryć miską i odstawić na 15 minut, żeby "odpoczęło". Rozwałkować, wycinać kwadraty o boku ok. 10 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu, łączyć brzegi i sklejać trójkątne pierogi. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Druga wersja: Pierogi układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy olejem za pomocą pędzelka i posypujemy dowolną przyprawą. Pieczemy przez 20-25 minut w 250 stopniach.
0 komentarze