Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sok z jabłek i czerwonej kapusty

By 19:00 , , , , ,

Ten niesamowicie prosty przepis to prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów. To potężna dawka witaminy C i antocyjanów, a także innych witamin (E, K, B1, B2, B6), związków mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo i cynk.
Sok z czerwonej kapusty i jabłek wzmacnia system odpornościowy, co jest szczególnie ważne o tej porze roku. Ponadto działa silnie detoksykująco, wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia kondycję skóry i wspomaga leczenie chorób skórnych. Nie sposób także wspomnieć, że antocyjany zawarte w czerwonej kapuście wykazują silne działanie przeciwwolnorodnikowe (czyli opóźniające procesy starzenia się komórek) oraz antynowotworowe. 
Taki sok jest również świetnym lekarstwem na kaca, ponieważ nie tylko odtruwa ogranizm, ale i uzupełnia braki witamin i składników mineralnych w organiźmie.
Specyficzny kapuściany posmak jest w znaczniej mierze tłumiony przez jabłka. Sok jest słodki i orzeźwiający, naprawdę pyszny! Od pewnego czasu staram się robić taki sok jak najczęściej, zatem polecam go i Wam :)

Przepis, choć dość banalny, pozwalam sobie podłączyć pod wspólne przyrządzanie wege przepisów z kapustą razem z Pati, Gin, Emilią, Martynosią i Anią



SOK Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁEK
(przepis na 2 porcje)

  • 500 g czerwonej kapusty,
  • 500 g jabłek

Kapustę i jabłka dokładnie umyć. Kapustę pokroić na kawałki, jabłka również - ze skórką, lecz bez gniazd nasiennych, następnie wycisnąć sok w sokowirówce lub wyciskarce. 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Piękne zdjęcie :) Szkoda, że nie mogę jeść surowych jabłek. Muszę wypróbować z innymi owocami.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy banalny. Na pewno efektowny. Aż chce się zrobić od razu ten sok u siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem tego smaku :)
    Kolor ma odjazdowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite połączenie, kolor świetny!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wiem, ale jak piłam z buraków i jabłek to nie było dobre

    OdpowiedzUsuń