Cepeliny z serem
Cepeliny, znane również jako kartacze, do podłużne kluski ziemniaczane popularne na Suwalszczyźnie, Mazurach i Podlasiu, a także na Litwie. Najczęściej faszerowane są mięsem (zobacz przepis na kartacze z mięsem), ale spotyka się także inne nadzienia: z kapusty, grzybów, twarogu lub soczewicy.
Tym razem przygotowałam cepeliny nadziewane twarogiem. To prawdziwa gratka dla fanów pierogów ruskich, bo mamy tu podobne składniki, tylko w nieco innej formie. Mnie i M. bardzo takie nadzienie smakowało :)
Kartacze z serem |
CEPELINY Z TWAROGIEM
(4-5 porcji)
- 1 kg surowych ziemniaków,
- ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól
- 350 g twarogu półtłustego,
- 1 cebula,
- olej,
- sól i pieprz
Cebulę posiekać i zrumienić na odrobinie oleju. Do miski włożyć twaróg, dodać cebulę, doprawić sporą ilością pieprzu i solą, dokładnie wymieszać.
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę – tak jak na placki ziemniaczane. Mocno i starannie odcisnąć za pomocą podwójnej warstwy gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki utłuc praską i dodać do surowych. Wbić jajka i dodać tyle mąki, by powstało gęste, dość zwarte ciasto. Nabierać porcje ciasta i spłaszczać je w dłoniach na placki. Na środek nakładać wałeczek z sera i sklejać, formując podłużne kluski. Jeśli ciasto klei się do rąk, zwilżyć dłonie wodą. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kartacze gotować w dwóch partiach (tak, aby mogły swobodnie pływać) na niedużym ogniu przez 15 minut. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.
Przed podaniem kartacze okrasić zrumienioną cebulką (w wersji wege) lub skwarkami.
Kartacze z twarogiem |
Cepeliny z serem przepis |
3 komentarze
idealnie dla mnie :D
OdpowiedzUsuńNa środek nakładać wałeczek z mięsa i sklejać, chyba ser
OdpowiedzUsuńzdecydowanie ser, już poprawiłam ;)
Usuń