Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki ziemniaczane z botwinką i koperkiem

By 19:00 , , , ,

Tematem naszego czerwcowego gotowania „trzy po trzy” były botwinka, ziemniaki i koperek. To zestawienie bardzo mi przypasowało, ponieważ botwinka to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pierwsze moje skojarzenie dotyczące połączenia tych trzech składników to oczywiście chłodnik litewski, który na blogu pojawił się już dawno temu i do którego często wracam w czasie lata. 

Tym razem przygotowałam więc placki ziemniaczane z botwinką i koperkiem. Klasyczne zestawienie smaków w nieco odmienionej formie. Takie 'stuningowane' placki ziemniaczane bardzo mi posmakowały i gorąco zachęcam Was do ich przygotowania. 

Do wspólnego gotowania przyłączyły się tym razem Pati, Ania, Gin i Panna Malwinna :)





 

PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOTWINKĄ 
(3 porcje)
  • 500 g obranych ziemniaków, 
  • 2 botwinki (buraczki + łodygi + liście), 
  • 1 cebula, 
  •  2 łyżki posiekanego koperku, 
  • 2 jajka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 4-5 czubatych łyżek mąki, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia 

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, odcisnąć je z nadmiaru płynu. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodygi i liście drobno pokroić. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko razem wymieszać, dodając jajka, koperek i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję jak na placki ziemniaczane. Doprawić solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki kłaść placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki odsączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
Placki podawać ze śmietaną lub jogurtem greckim, posypane dodatkowym koperkiem. 

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Bardzo pomysłowo, na pewno smakują wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię placków ziemniaczanych, ale te wyglądają bardo fajnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne. Muszę je zrobić :) Dziękuję za wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo ! Podoba mi się ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To mi się podoba! Takie placki ziemniaczane musiały smakować wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dobre naprawdę nie spodziewałam się, że aż tak dobre !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie. Jeszcze takich placków nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń