Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Maj nie był miesiącem mojej wybitnej aktywności na blogu, mnóstwo rzeczy odciągało mnie zarówno od gotowania, jak i publikowania przepisów i mały włos, a przegapiłabym sezon na rabarbar :)
Na szczęście w porę udało mi się upiec takie oto proste, lecz pyszne ciacho. Powiem Wam, że nie przypuszczałabym, że rabarbar tak świetnie łączy się z marcepanem! To połączenie, które koniecznie trzeba wypróbować :)
Pieczcie, póki rabarbar jeszcze jest na straganach!
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I MARCEPANEM
- 400g mąki,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 250 g marcepanu,
- 700 g rabarbaru,
- cukier puder do posypania
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, a gdy powstanie kruszonka, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić ją na 2 części (ok. 2/3 i 1/3) uformować kule, zawinąć je osobno w folię spożywczą. Większą kulę włożyć do lodówki na 1 godzinę, mniejszą włożyć do zamrażarki. Marcepan również włożyć do zamrażarki – będzie go łatwiej pokroić.
Formę 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą kulę wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie, formując prostokąt nieco większy od rozmiarów foremki. Ciasto przełożyć do formy.
Marcepan pokroić w 0,5 cm plastry i ułożyć na dnie ciasta.
Łodygi rabarbaru pokroić na 2 cm kawałki i rozłożyć na cieście.
Zamrożoną mniejszą kulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch ciasta.
Piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
(inspirowane przepisem z mniammniam)
1 komentarze
wygląda cudnie
OdpowiedzUsuń