Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

By 00:00

Maj nie był miesiącem mojej wybitnej aktywności na blogu, mnóstwo rzeczy odciągało mnie zarówno od gotowania, jak i publikowania przepisów i mały włos, a przegapiłabym sezon na rabarbar :) Na szczęście w porę udało mi się upiec takie oto proste, lecz pyszne ciacho. Powiem Wam, że nie przypuszczałabym, że rabarbar tak świetnie łączy się z marcepanem! To połączenie, które koniecznie trzeba wypróbować :) 
Pieczcie, póki rabarbar jeszcze jest na straganach! 


KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I MARCEPANEM 
  • 400g mąki, 
  • 200 g masła, 
  • 4 żółtka, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • 250 g marcepanu, 
  • 700 g rabarbaru, 
  • cukier puder do posypania 

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, a gdy powstanie kruszonka, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić ją na 2 części (ok. 2/3 i 1/3) uformować kule, zawinąć je osobno w folię spożywczą. Większą kulę włożyć do lodówki na 1 godzinę, mniejszą włożyć do zamrażarki. Marcepan również włożyć do zamrażarki – będzie go łatwiej pokroić. 
Formę 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą kulę wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie, formując prostokąt nieco większy od rozmiarów foremki. Ciasto przełożyć do formy. 
Marcepan pokroić w 0,5 cm plastry i ułożyć na dnie ciasta. 
Łodygi rabarbaru pokroić na 2 cm kawałki i rozłożyć na cieście. 
Zamrożoną mniejszą kulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch ciasta. 
Piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru. 
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. 


(inspirowane przepisem z mniammniam)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze