Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką

By 00:00

Przepyszne ciasto! Bardzo delikatne, bardzo kruche ciasto i puszysta pianka przypominająca nieco ptasie mleczko. Moje ciasto przygotowałam z truskawkami, ale właściwie można je przygotować z dowolnymi letnimi owocami: malinami, porzeczkami, brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi... Z pewnością będę wracać do tego przepisu i przygotuję niejedną jego wersję :) 

A inne kruche ciasta z truskawkami - upieczone w ramach wspólnego gotowania - możecie zobaczyć u Gin i Ani :) 


KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 
ciasto: 
  • 400 g mąki, 
  • 300 g masła, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 żółtek, 
  • 2 łyżki zimnej wody 

pianka: 
  • 6 białek, 
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 2 opakowania (po 40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • ½ szklanki oleju 

dodatkowo: 
  • 500 g truskawek przekrojonych na pół, 
  • cukier puder do oprószenia 

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką i proszkiem do pieczenia aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, żółtka i wodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. 
Prostokątną formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko docisnąć dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do lekkiego wystudzenia. 

W tym czasie przygotować piankę: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować – do połączenia składników. Na koniec, miksując, strużką wlać olej i miksować do połączenia się z pianką. 
Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Na piance ułożyć truskawki przecięciami do góry. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto (40%). Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 – 40 minut. Gdy ciasto będzie złocistobrązowe, wyłączyć piekarnik i pierwsze 15 minut studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. 
Podawać posypane cukrem pudrem. 


(przepis podpatrzony u Pieczarki Mysi)


Może zainteresuje Cię również

16 komentarze

  1. Mmm, z pewnością smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesująca ta pianka. Muszę wypróbować, Witek uwielbia ptasie mleczko :)Mirabelko, zdjęcia zniknęły :(
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię na sobotę ☺ Teściowa robi urodziny 😅

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto wygląda naprawdę pieknie

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym zjadła ciasto z budyniem <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam, a co z mąką ziemniaczaną przy tej piance? W składnikach jest, w wykonaniu juz nie? dodajemy, czy niekoniecznie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze poprosić żonę, żeby w weekend upichciła ;) Wygląda jak skubaniec mojej mamy. Ale ona nie robiła takiej pianki... Na pewno również jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  8. a mogą być mrożone truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale użyłabym już rozmrożonych, bo takie zamrożone kładzione na ciasto mogą puścić za dużo soków :)

      Usuń