Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto czekoladowe z whisky

By 19:05

Dziś przepis na prawdziwe ciasto z charakterem ;) Whisky jako takie w naszym domu nie cieszy się jakimś szczególnym powodzeniem. Jakiś czas temu kupiłam jednak butelkę na potrzeby żeberek BBQ i zostało mi jeszcze trochę tegoż trunku, dlatego zdecydowałam się właśnie na ten wypiek. 
Pomimo, że podczas pieczenia alkohol wyparowuje, ciasto czekoladowe z whisky raczej nie znajdzie amatorów wśród dzieci i osób lubiących, słodkie, delikatne ciasta. Wyraźnie czuć w nim goryczkę whisky, kawy i kakao. Ciasto jest bardzo sycące i nieźle stawia na nogi ;) 
Surowe ciasto jest bardzo rzadkie, a upieczone ma raczej cięższą, odrobinę gliniastą konsystencję (nie przypomina jednak brownie). Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. 



Ciasto przygotowałam w ramach wspólnego czekoladowego wypiekania razem z Panną Malwinną, Justinką, Chantel, Siankoo, Gin, Emilią i Martynosią.


 

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z WHISKY 
  • 200 g masła, 
  • 1 szklanka kakao, 
  • 1,5 szklanki zaparzonej, mocnej kawy, 
  • ½ szklanki whisky, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 1 czubata łyżeczka sody, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 2 duże jajka, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego 

polewa: 

  • 100 g czekolady deserowej, 
  • 60 ml mleka 

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. 
Na małym ogniu podgrzać kawę, whisky, masło, kakao i 1 szklankę cukru, stale mieszając, aż masło się stopi. Odstawić do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. 
Mąkę wymieszać z sodą i solą. 
Jajka utrzeć z drugą szklanką cukru i ekstraktem z wanilii na jasną, puszystą masę. Następnie, ucierając, wlać masę czekoladową, a później mąkę. Po dodaniu mąki miksować na małych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. 
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 40-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Ciasto studzić przez pierwsze 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. 

Polewa: W rondelku podgrzać mleko z połamaną na kawałki czekoladą, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewę rozsmarować na ostudzonym cieście. 


(na podstawie przepisu z magazynu "Kuchnia")



Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Ciasto wygląda pięknie i wydaje się proste w przygotowaniu, no i jest w nim whisky ;) Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, to by mi smakowało :) Choć whisky nie pijam (brr!), słodkości z jej udziałem cieszą się u nas dużym powodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się i myślę, że znalazło by amatorów u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mirabelko,
    zagladam tutaj zawsze z wielka przyjemnoscia, gdyz czuje sie jak w domu:)))
    Nie wiem jak , ale wykrecilas fajna, przyjazna atmosfere ( nie czuje tutaj parcia na "szklo"), sama swoboda i natura:))
    Pati

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry,
    mam pytanie czysto techniczne, bo że upiekę to cisto dla mojego ukochanego miłośnika whisky jest już pewne:)
    czy faktycznie należy dodać aż szklankę kakao? (rozumiem, że mówimy o takim normalnym - do pieczenia, a nie tzw. napoju czekoladowym)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mowa o normalnym kakao do pieczenia :) To nie pomyłka, że aż szklankę - ciasto jest naprawdę intensywnie kakaowe :)

      Usuń