Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z kukurydzy i pieczonej papryki

By 10:20 , , , , ,

Bardzo lubię pieczoną paprykę, ale sam proces jej opiekania, zaparzania i obierania ze skórki jest dość żmudny i lekko irytujący, dlatego zwykle, gdy już się za to zabieram, używam większej ilości warzyw, które potem mogą wystarczyć mi do kilku potraw. Tak było parę dni temu w przypadku tostów z pieczoną papryką i chorizo. Pozostałą paprykę wykorzystałam do przygotowania pysznych placków podpatrzonych na blogu Shinju. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Znakomicie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym :) 

 

PLACKI Z KUKURYDZY I PIECZONEJ PAPRYKI
(4 porcje) 
1 szklanka mąki, 
2 jajka, 
6-7 łyżek jogurtu naturalnego, 
1 puszka kukurydzy, 
2 upieczone, obrane ze skórki papryki, 
1 nieduża cebula, 
2 ząbki czosnku, 
1 łyżeczka suszonego oregano, 
szczypta chili w płatkach, 
sól i pieprz, 
olej do smażenia 

Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę, a gdy lekko się zrumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdjąć z ognia. 
Mąkę, jajka i jogurt wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Dodać osączoną kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać sól, pieprz, oregano i chili. Całość dokładnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką kłaść porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu na złocisty kolor. Gotowe placki osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać gorące.

 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Mniam, moje smaki, do wypróbowania:)

    lekcjekwuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i Ci smakowały :) Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Mirabelko, to był nasz dzisiejszy obiad. Poszłam na łatwiznę i opiekłam papryki, ale ich nie obrałam. Nie zmienia to faktu, że wyszły pyszne :)

    Jak fajnie znaleźć bloga w którym ktoś tak idealnie trafia w czyjś smak :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń