Smażony makaron z wieprzowiną i boczniakami
Zbliża się koniec miesiąca, a wraz z nim koniec czerwcowej akcji Kuchnia Chińska organizowanej przez Pannę Malwinnę, dlatego pomyślałam, że najwyższa pora dorzucić ode mnie jakiś przepis, tym bardziej, że od dawna nie gotowałam nic z chińszczyzny. 
Ponieważ – jak to zwykle ostatnio u mnie bywa - miałam mało czasu, skusiłam się na łatwy i szybki przepis na smażony makaron z wieprzowiną, boczniakami i pomidorami. Było bardzo smacznie, tym bardziej, że dodałam od siebie nieco oleju sezamowego, który nadał potrawie więcej charakteru i orientalny posmak, który bardzo lubię. 
SMAŻONY MAKARON Z WIEPRZOWINĄ I BOCZNIAKAMI 
(na 4 porcje) 
- 350 g makaronu jajecznego,
- 350 g polędwiczki wieprzowej,
- 250 g boczniaków,
- 4 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 50ml (5 łyżek) bulionu mięsnego,
- 2 łyżki oleju roślinnego lub z orzechów ziemnych,
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Boczniaki pokroić na duże kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć miękką część nasienną, a miąższ pokroić na paski. Cebulę obrać i również pokroić w paseczki. 
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować – powinien pozostać al dente. Odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie i ponownie dobrze odcedzić. 
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego lub z orzechów ziemnych. Wrzucić makaron i smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. Przełożyć makaron do miski, a w woku rozgrzać pozostałą łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając, 2 minuty, po czym dodać boczniaki, pomidory, wlać sos sojowy i bulion. Smażyć 4-5 minut, dodać makaron i olej sezamowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty. 
Na talerzu każdą porcję posypać natką pietruszki. 
(przepis z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia Chińska” z moimi niewielkimi zmianami) 
|  | 
| makaron z wieprzowiną i boczniakami po chińsku | 
 
 

 
 


6 komentarze
Te małe książeczki to jednak skarbnica ciekawych przepisów :) Makron zapowiada się smakowicie.
OdpowiedzUsuńSwietnie sie zapowiada! Czy boczniaki mozna zastapic innymi grzybami?
OdpowiedzUsuńMyślę, że najodpowiedniejsze w zastępstwie byłyby pieczarki, które też często używa się w kuchni chińskiej :)
Usuńsuper :) wpraszam sie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
boczniaki do takiego dania widac ze swietie pasuja.
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie-uwielbiam taką kuchnię:)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu