Gnocchi (przepis podstawowy)
Gnocchi (czyt. niokki) to niewielkie ziemniaczane kluseczki, włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. We Włoszech są bardzo popularne i podaje się je z sosami na pierwsze danie jako alternatywa dla zup i makaronów.
Różnica między gnocchi a naszymi kopytkami jest niewielka, bo i składniki te same, i smak podobny. Gnocchi są jednak nieco mniejszy i mają charakterystyczny rowkowany kształt.
Zdarza mi się kupować gotowe gnocchi gdy nie mam czasu, bo dzięki temu obiad można zrobić w trymiga. Nie ma to jednak jak kluski zrobione samodzielnie w domu – takie są najsmaczniejsze :)
GNOCCHI (PRZEPIS PODSTAWOWY)
- 1kg ‘sypkich’ ziemniaków,
- ok. 250g mąki pszennej + trochę do podsypania,
- 1 jajko,
- sól
Ziemniaki ugotować w łupinach, a następnie jeszcze ciepłe obrać i dokładnie „utłuc” tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, tak by nie było grudek. Odstawić, by lekko przestygły i odparowały.
Gdy będą „ciepławe”, wyłożyć je na stolnicę, dodać szczyptę soli i jajko. Następnie stopniowo dodając mąkę, dość sprawnie zagnieść ciasto, tak by było sprężyste i nie kleiste (przy zbyt długim zagniataniu ciasto robi się na powrót lepkie, a im więcej mąki „wciągniemy” do ziemniaków, tym kopytka/gnocchi wyjdą twardsze). Zagniecione ciasto podzielić na części, z każdej uformować cienki wałek (podsypując mąką w razie potrzeby) i odkrawać nożem małe kluseczki. Każdą kluseczkę zaokrąglić w dłoniach, a następnie, dociskając kciukiem, przeturlać ją przez leżący na blacie widelec (jak na zdjęciu poniżej).
Gnocchi ugotować w dużej ilości osolonej wody. Krótko – gdy tylko wypłyną na powierzchnię, są gotowe.
1 komentarze
Robie dzisiaj na obiad :))
OdpowiedzUsuń