Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z bananami

By 11:36 ,

Szybkie, smaczne, nietypowe. Jedno z tych eksperymentalnych dań, które na stałe zagościło wśród pozycji obiadowych w naszym domu.

Przepis wykopałam wśród starych numerów "Poradnika Domowego", z moimi modyfikacjami :)


Photobucket

KURCZAK Z BANANAMI
2 duże filety z piersi kurczaka,
3 banany,
1 cebula, 

1/2 szklanki bulionu drobiowego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 płaska łyżka curry,
słodka i ostra papryka w proszku,
sól i pieprz,
olej

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać kurczaka i smażyć kilka minut na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wlać bulion, dodać banany pokrojone na plasterki. Dusić ok. 5-10 minut, aż banany staną się miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, curry i paprykę, wymieszać. Dusić razem jeszcze kilka minut, pilnując jednak, aby banany całkiem się nie rozpadły. 


Podawać z ryżem :)
.

Może zainteresuje Cię również

16 komentarze

  1. mmm, robię z ananasem, ale z bananami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kusząca kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa opcja z banannami, chętnie się skusze, zastępując kurczaka np. rybką. Pozdrawiam. Domyślam sie, ze skoro przepis się u was przyjął, to połączenie bananów z curry, papryka i koncentratem pomidorowym siesprawidziło? Jakie to było w smaku, przebijała sięsłodycz bananów, dało sie rozpoznać, zę składnikiem są banany?

    OdpowiedzUsuń
  4. była brzoskwinia i ananas, ale banany nigdy w połączeniu z mięsem :) ciekawe to bardzo

    OdpowiedzUsuń
  5. Kingo, tak, banany w smaku są rozpoznawalne, dlatego danie powinno smakować wszystkim fanom tego owocu :) U nas to połączenie smakowe jak najbardziej się przyjęło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe to połączenie i chyba bardziej egzotyczne niż mój kurczak w czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś gulasz bananowy. Całkiem smaczny był, a już na pewno oryginalny i niecodzienny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a robiłam kiedyś coś bardzo podobnego i mi posmakowało, muszę znów powtórzyć to danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Za nic nie mogę wyobrazić sobie tego połączenia smaków.Ale podobno wykorzystanie bananów jako "warzyw" a nie owoców staje się co raz bardziej popularne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny przepis;) Podobny zrobiłam z kolbami kukurydzy;)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam i nie bardzo mi smakowało, za dużo tych smaków, które nie pasuja do siebie przez co danie jest dosc mdłe!nastepnym razem kurczaka marynowałabym w sosie sojowym, a zamiast przecieru i rosołu dodała mleczko kokosowe

    OdpowiedzUsuń
  12. Przed chwilą zrobiłem nie dodając bulionu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń