Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone
Przepis znaleziony na opakowaniu serka mascarpone Piątnicy, z paroma moimi "poprawkami". Polecam to danie, jest naprawdę przepyszne, sycące, kremowe, a dzięki dodatkowi słodkiego sosu chili, pieprzu cayenne i soku z cytryny nie jest wcale mdłe :)
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM I MASCARPONE
(dla 4 osób)
400g makaronu tagliatelle (wstążki),
500 g filetów z piersi kurczaka,
250 g serka mascarpone,
3 pomidory,1 cebula,
3-4 łyżki słodkiego sosu chili (np. Tao Tao),
sok z cytryny,
pieprz cayenne,
suszona bazylia
sól i pieprz,
olej do smażenia
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodac drobno pokrojone mięso kurczaka posypane solą i pieprzem i smażyć, aż kurczak będzie dobry. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, usunąć pestki, a miąższ drobno pokroić i dodać do kurczaka. Dusić razem przez kilka minut. Dodać mascarpone, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, bazylią, sosem chili i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu.
10 komentarze
Pycha, mniam mniam
OdpowiedzUsuńTaki makaron z dodatkiem mascarpone musi smakować naprawdę rewelacyjnie. I ta nutka pikanterii... Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja też raz wykorzystałam przepis z opakowania po serku a tak wogóle to często korzystam z tego źródła przepisów:)
OdpowiedzUsuńPyszne danko:)
pyszne jedzonko:) ale bym zjadla, nawet i teraz:)
OdpowiedzUsuńmakaron z mascarpone? o, nie widziałam takiego jeszcze. musi ciekawie smakowac ;]
OdpowiedzUsuńo takie jedzenie lubię!!1
OdpowiedzUsuńwiesz, ze makaronu to nie odmawiam, zwłaszcza z moim ulubionym serkiem :)
OdpowiedzUsuńTen makaron musi byc pyszny :) Jak widac inspiracje do przygotowania pysznych potraw mozna znalezc wszedzie :))
OdpowiedzUsuńWidziałam ten przepis jakiśczas temu i nawet zastanawiałam się, czy by go nie zrobić. W końcu jednak się nie skusiłam, bo bałam się, że będzie zbyt mdłe. Skoro jednak piszesz, że takie nie jest, to może się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny.dodaje wiecej listków bazylii, jest super. robie dzis drugi raz i polecam.
OdpowiedzUsuń