Warkocz makowy
Za sobą mam kilka średnio udanych prób upieczenia strucli z makiem, czyli tradycyjnego, zawijanego makowca. Choć próbowałam różnych przepisów, nigdy nie byłam całkowicie zadowolona z końcowego efektu. Najczęściej pojawiającymi błędami przy tym rodzaju ciasta to zakalec, spowodowany zbyt dużą ilością ciężkiej masy makowej oraz pusta przestrzeń na górze, pomiędzy warstwą maku a ciasta (pojawiająca się nieraz pomimo zawijania makowiec w papier do pieczenia).
Zrobienie przeplatanego warkocza makowego zamiast tradycyjnej strucli pomaga wyeliminować oba te problemy. Wystarczy po zwinięciu rolady, rozciąć ją wzdłuż na pół niemal do końca i obie części zapleść spiralnie. Wizualnie taki warkocz, udekorowany lukrem, prezentuje się przepięknie. Smak jest taki sam jak w tradycyjnym makowcu. Ciasto rośnie równomiernie do góry i nie tworzy zalakca, ponieważ warstwy maku inaczej rozkładają się w cieście i nie obciążają go zbytnio.
Może w tym roku i Wy skusicie się na taki warkocz?
WARKOCZ MAKOWY - ZAPLATANA STRUCLA MAKOWA
ciasto:
- 250 g mąki,
- 150 ml mleka,
- 50 g masła,
- 25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych),
- 50 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego
nadzienie:
- masa makowa z tego przepisu lub ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej
lukier:
- 100 g cukru pudru,
- 3-4 łyżki wrzątku
do dekoracji:
- skórka pomarańczowa lub płatki migdałowe
Drożdże wkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Dodać 50 g mleka, łyżkę mąki i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałe mleko i stopione masło, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i zaczyn drożdżowy. Całość wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych), aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lśniące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 1/2 cm. Równomiernie rozsmarować na nim masę makową, pozostawiając po 2 cm wolnego ciasta z każdego brzegu. Ciasto posmarowane masą zawinąć w rulon i delikatnie zlepić końcówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie przełożyć na nią zawiniętą roladę. Dużym, ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół prawie do samego końca. Następnie delikatnie zapleść spiralnie obie połówki ciasta, starając się nie naciągać zbytnio ciasta wzdłuż (warkocz powinien być luźno spleciony i raczej w miarę szeroki).
Warkocz makowy piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach C, aż będzie zrumieniony na górze.
Ostudzony warkocz udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i wrzątku i posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.
3 komentarze
Ależ on się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWizualnie wygląda na 6! Dzięki za świąteczną inspirację - będzie na następny sezon.
OdpowiedzUsuńNajlepsze danie z całej Wielkanocy - makowiec! :-)
OdpowiedzUsuń