Kurczak cacciatore z dynią i pieczarkami
Kurczak cacciatore - czyli inaczej: kurczak po myśliwsku - to popularne we Włoszech jednogarnkowe danie, które istnieje w ogromnej ilości wariantów, w zależności od regionu kraju lub... inwencji kucharza. Kilka lat temu zamieściłam przepis na kurczaka cacciatore ze sporą ilością warzyw, a ostatnio przetestowałam nieco inną, jesienną wersję, bazując na przepisie z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień" (i jak zwykle wprowadziłam parę swoich zmian).
Dodatek dyni piżmowej i pieczarek sprawia, że potrawa ta jest idealna na tę porę roku :)
KURCZAK CACCIATORE Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 1 cebula,
- 1 mały por,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 plasterki wędzonego boczku,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- ok. 600 g dyni piżmowej,
- 150 g brązowych pieczarek (mogą być też zwykłe),
- 4 udka z kurczaka,
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina (np. chianti),
- 2 puszki pomidorów pelati,
- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
- oliwa,
- sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Obraną cebulę pokroić w ósemki, pora w grube krążki, a czosnek na cienkie plasterki. Boczek pokroić na paseczki. Igiełki rozmarynu drobno posiekać.
Przygotować duży, żaroodporny garnek (użyłam żeliwnego) lub głęboką patelnię dostosowaną do pieczenia w piekarniku i rozgrzać w nim 1 łyżkę oliwy. Dodać boczek, rozmaryn i liście laurowe. Smażyć ok. 2 minuty, aż z boczku wytopi się tłuszcz, następnie dodać cebulę, pora i czosnek. Smażyć, regularnie mieszając, 8-10 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić.
Dynię piżmową przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ pokroić razem ze skórą na 2-3 cm kawałki.
Do garnka z cebulą i porem dodać dynię i pieczarki.
Zdjąć i wyrzucić skórę z udek, a same udka (z kośćmi) dodać do garnka. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut, aż zredukuje się o ok. połowę, po czym dodać pomidory i oliwki oraz sól i pieprz do smaku. Całość przemieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia i przełożyć naczynie do piekarnika.
Piec bez przykrycia ok. 1 godzinę, aż sos zgęstnieje, dynia zrobi się miękka, a mięso zacznie odchodzić od kości.
Danie najlepiej podawać z pieczywem, którym świetnie wybiera się smakowity sos. Potrawę można także podać z makaronem.
0 komentarze