Obsługiwane przez usługę Blogger.

Laksa z halibutem i papryką

By 22:43 , , ,

Laksa to zupa popularna w południowo-wschodniej Azji. W Malezji uchodzi za danie narodowe. W zależności od regionu, laksa różni się dodatkami, z jakimi jest podawana. Zawsze jednak podstawą tej zupy jest aromatyczna pasta, w skład której wchodzi m.in. kolendra, chili, czosnek, trawa cytrynowa i imbir.
Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na pieczony ryż z kurczakiem, dynią i pastą laksa. Pastę laksa robiło się samodzielnie i wyszło na tyle dużo, że nadmiar przełożyłam do słoiczka i zamroziłam.
Aż w końcu wykorzystałam ją do tego, do czego tradycyjnie służy, czyli właśnie pysznej, malezyjskiej zupy. Jako dodatków użyłam mięsa halibuta oraz kolorowej papryki. Taka zupa daje spore pole do popisu jeśli chodzi o użycie zamienników. Zamiast halibuta można użyć innej ryby, krewetek lub kurczaka, a paprykę zastąpić np. kiełkami fasoli mung, fasolką szparagową albo dynią.

zupa laksa z halibutem i papryką


LAKSA Z HALIBUTEM I PAPRYKĄ
(przepis na 2 porcje)

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki,
  • 200 g filetu z halibuta (bez skóry),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka pasty laksa (kupionej lub zrobionej samodzielnie),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 papryczka chili,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • świeża kolendra,
  • papryczka chili


Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu (przeważnie wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut). 
W tym czasie w rondlu rozgrzać olej, dodać pastę laksa i podsmażać przez 1-2 minuty. Ostrożnie wlać bulion i gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i pokrojone w kostkę papryki, gotować kolejne 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę rybę i gotować na małym ogniu jeszcze 3-4 minuty.
Ugotowany makaron przełożyć na talerze, zalać zupą, udekorować plasterkami chili i listkami kolendry.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

laksa z halibutem


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze