Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kedgeree

By 22:00 , , ,

Kedgeree to smakowita i aromatyczna potrawa na bazie ryżu, przyprawy curry i wędzonej ryby. Wywodzi się aż z czasów wiktoriańskich, kiedy to do Wielkiej Brytanii zostało przywiezione z Indii przez brytyjskich kolonialistów. Od tego czasu danie to uległo przeróżnym modyfikacjom, lecz w obecnej postaci nadal jest jedną z wielu popularnych w UK potraw tzw. kuchni anglo-indyjskiej (podobnie jak np. zupa mulligatawny).

W większości przepisów na kedgeree nie pojawia się pomidor, jednak wg mnie z jego dodatkiem potrawa jest znacznie lepsza (bez pomidora jest nieco za sucha). 
W Wielkiej Brytanii do kedgeree używa się wędzonego dorsza, ale tak naprawdę można użyć dowolnej wędzonej ryby - jaką tylko lubicie. Ja za dorszem nie przepadam, ale użyłam wędzonego halibuta. 


kedgeree przepis


KEDGEREE
(przepis na 4 porcje)

  • 300 g ryżu basmati,
  • 300 g wędzonej ryby (użyłam halibuta)*,
  • 1 większa cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • 600 g bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżeczki curry,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 średnie pomidory,
  • sól,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól
  • listki kolendry do posypania (opcjonalnie)


Cebulę posiekać. W garnku o grubym dnie lub w głębokiej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu, aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili (bez gniazd nasiennych) i smażyć jeszcze minutę. Dodać przyprawę curry, wymieszać, następnie wsypać ryż i ponownie starannie wymieszać, aż cały ryż oblepi się masłem i będzie żółty od przyprawy curry. Wlać bulion, dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem  12-15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Od czasu do czasu przemieszać ryż, aby upewnić się, że nie przywiera do dna. 
W tym czasie ugotować jajka na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki.
Pomidory pokroić w niedużą kostkę, rybę rozdzielić na kawałki. 
Do ugotowanego ryżu dodać natkę pietruszki, rybę i pomidory, delikatnie wymieszać i odczekać chwilę, aż pomidory i ryba się zagrzeją. Ewentualnie dosolić do smaku, choć zazwyczaj bulion i ryba są dość słone.
Podawać z ułożonymi na wierzchu kawałkami jajka oraz ćwiartkami cytryny do skropienia. Opcjonalnie można także posypać listkami kolendry.


Kuchnia indyjska 2018

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze