Kedgeree
Kedgeree to smakowita i aromatyczna potrawa na bazie ryżu, przyprawy curry i wędzonej ryby. Wywodzi się aż z czasów wiktoriańskich, kiedy to do Wielkiej Brytanii zostało przywiezione z Indii przez brytyjskich kolonialistów. Od tego czasu danie to uległo przeróżnym modyfikacjom, lecz w obecnej postaci nadal jest jedną z wielu popularnych w UK potraw tzw. kuchni anglo-indyjskiej (podobnie jak np. zupa mulligatawny).
W większości przepisów na kedgeree nie pojawia się pomidor, jednak wg mnie z jego dodatkiem potrawa jest znacznie lepsza (bez pomidora jest nieco za sucha).
W Wielkiej Brytanii do kedgeree używa się wędzonego dorsza, ale tak naprawdę można użyć dowolnej wędzonej ryby - jaką tylko lubicie. Ja za dorszem nie przepadam, ale użyłam wędzonego halibuta.
kedgeree przepis |
KEDGEREE
(przepis na 4 porcje)
- 300 g ryżu basmati,
- 300 g wędzonej ryby (użyłam halibuta)*,
- 1 większa cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czubate łyżki masła,
- 600 g bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 3 łyżeczki curry,
- 1 papryczka chili,
- 2 średnie pomidory,
- sól,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól
- listki kolendry do posypania (opcjonalnie)
Cebulę posiekać. W garnku o grubym dnie lub w głębokiej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu, aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili (bez gniazd nasiennych) i smażyć jeszcze minutę. Dodać przyprawę curry, wymieszać, następnie wsypać ryż i ponownie starannie wymieszać, aż cały ryż oblepi się masłem i będzie żółty od przyprawy curry. Wlać bulion, dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem 12-15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Od czasu do czasu przemieszać ryż, aby upewnić się, że nie przywiera do dna.
W tym czasie ugotować jajka na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki.
Pomidory pokroić w niedużą kostkę, rybę rozdzielić na kawałki.
Do ugotowanego ryżu dodać natkę pietruszki, rybę i pomidory, delikatnie wymieszać i odczekać chwilę, aż pomidory i ryba się zagrzeją. Ewentualnie dosolić do smaku, choć zazwyczaj bulion i ryba są dość słone.
Podawać z ułożonymi na wierzchu kawałkami jajka oraz ćwiartkami cytryny do skropienia. Opcjonalnie można także posypać listkami kolendry.
19 komentarze
Świetne danie Mirabelko!
OdpowiedzUsuńCiekawe danie.
OdpowiedzUsuńczy zamiast halibuta mogę użyć jakiejś innej ryby?
OdpowiedzUsuńTak, napisałam o tym w treści wpisu :)
Usuńsuper przepis, jedynie cytrynę na limonkę bym zamienił
OdpowiedzUsuńPrzepis warty uwagi. Pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńmichał - chyba nie ma sensu zamieniać :P
OdpowiedzUsuńGdyby nie ta ryba... :)
OdpowiedzUsuńRównież boję się tej ryby ale warto spróbować
OdpowiedzUsuńCzy mogę zamienić kolendrę na pietruszkę? czy będzie to pasowało?
OdpowiedzUsuńTak, sporo osób nie lubi kolendry i pietruszka to dobra alternatywa :)
Usuńtakie dania są najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńSuper przepis, nie ma potrzeby niczego zmieniać:)
OdpowiedzUsuńprzyjemna potrawa :)))
OdpowiedzUsuńAle super, muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Uwielbiam ryż i ryby- z pewnością skosztuję.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam kolendrę :D
OdpowiedzUsuńJa bym tą papryczkę chili zamienił na jakąś ostrzejszą :) ale kwestia gustu :)
OdpowiedzUsuń