Obsługiwane przez usługę Blogger.

"Stroganow" z pieczarek

By 20:59 , , ,

Boeuf stroganow to popularne i lubiane danie mięsne. Tym, którzy jednak nie mają ochoty na mięso, polecam pieczarkową wersję luźno inspirowaną tą rosyjską potrawą. Jest sycąca i smaczna, zwłaszcza podana ze świeżym pieczywem lub ryżem :)



"STROGANOW" Z PIECZAREK
(przepis na 2 porcje)
  • 300 g pieczarek,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki białego wina,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej),
  • 4-5 łyżek śmietanki 18% (słodkiej),
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki

Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
W rondlu stopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze minutę na małym ogniu, uważając, aby go nie przypalić. Dodać pieczarki i dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać bulion i wino, gotować jeszcze 5 minut na niezbyt dużym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy i obie musztardy.
Mąkę wymieszać ze śmietanką i odrobiną zimnej wody. Wlać do potrawy, dokładnie wymieszać i krótko zagotować, aby sos nieco zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. wygląda super :) jak się pokarzą kurki to zrobię z kurkami ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, uwielbiam stroganova :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, tylko mięsa mi brakuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na mięsny stroganow znajduje się tutaj ;)
      http://www.mirabelkowy.pl/2014/11/boeuf-stroganow-strogonow.html

      Usuń
  4. A ja mogę i bez mięsa, jeśli smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny ten przepis, taki lekko wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie jesteś Mirabelko? Czekam z niecierpliwością na Twoje nowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie połączenie

    OdpowiedzUsuń