Tosty z pokrzywą i szpinakiem
To mój debiut z pokrzywą w kuchni! Ostatnio dużo naczytałam się o prozdrowotnych właściwościach pokrzywy, a ponieważ pokaźna kępa wyrosła ostatnio na mojej działce – postanowiłam spróbować!
Pokrzywa jest prawdziwą bombą witamin, soli mineralnych i innych związków korzystnie oddziałujących na organizm. Wspomaga trawienie, oczyszcza nerki i wątrobę, pozwala usuwać obrzęki, leczy dolegliwości skórne, wzmacnia włosy, pomaga zwalczyć anemię... lista pozytywnych właściwości pokrzywy jest tak długa, że można ją uznać za nasz lokalny superfood, w dodatku darmowy i dostępny dla każdego.
Najwięcej pozytywnych właściwości ma młoda pokrzywa, zbierana w pierwszej połowie maja, jeszcze zanim zawiąże kwiatostany. Oczywiście pokrzywa powinna rosnąć w miejscach wolnych od zanieczyszczeń (czyli nie przy drodze na przykład ;)).
Rzecz jasna pokrzywę należy zrywać w rękawiczkach ochronnych – swoje parzące właściwości traci po ok. 10-15 minutach.
Wbrew pozorom pokrzywa daje całkiem sporo możliwości – można robić z niej napary, dodawać do smoothie albo przyrządzać podobnie jak szpinak.
Ja na swój „pierwszy raz” zdecydowałam się przygotować tosty inspirowane przepisem Jamiego Olivera na „Świetne tosty z zieleniną” z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego”. Według przepisu do tej potrawy można użyć dowolnych dziko rosnących jadalnych liści. Ponieważ nie znałam dotąd smaku pokrzywy i nieco się go obawiałam, użyłam pokrzywy i szpinaku w proporcji 1:1, mając nadzieję, że w razie czego z tym szpinakiem nie będzie to takie złe ;) Na szczęście moje obawy okazały się bezpodstawne – smakiem pokrzywa nie odbiega znacząco od szpinaku. Liście pokrzywy są nieco grubsze i mniej delikatne, niż liście szpinaku ale całość uduszona na oliwie, razem z czosnkiem, smakowała naprawdę dobrze. Tosty smakowały mi na tyle, że zachęciło mnie to do dalszych eksperymentów z pokrzywą w kuchni... :)
TOSTY Z POKRZYWĄ I SZPINAKIEM
(przepis na 4 tosty)
- 1 niewielka czerwona cebula,
- 2 garści liści szpinaku,
- 2 garści liści pokrzywy,
- ½ cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 70 g startego sera pecorino albo parmezanu,
- 4 kromki ciabatty,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- oliwa,
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Cebulę pokroić w piórka. Szpinak i pokrzywę oczyścić.
Rozgrzać 2 patelnie: grillową i zwykłą. Na zwykłej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrzywę i szpinak. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż liście zwiędną i zmiękną. Skropić sokiem z cytryny, zdjąć patelnię z ognia, dodać większość startego sera, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
W tym samym czasie na patelni grillowej ułożyć kromki ciabatty i pomidorki. Podpiekać kilka minut, obracając kilka razy, aż pokryją się ciemnymi paseczkami.
Wycisnąć po 1 pomidorku i rozsmarować go na każdej kromce. Nałożyć na tosty liście z patelni i posypać pozostałym startym serem. Skropić odrobiną oliwy i od razu podawać.
1 komentarze
Ostatnio moja dobra znajoma wciągnęła mnie w „jazdę na naturalne metody” i... tak się wkręciłam, że w mojej diecie jest mnóstwo „SuperFoods”. Pokrzywa jest niewątpliwie jednym z nich, ale... do tej pory widziałam tylko i wyłącznie przepisy na sok lub napar z pokrzywy. W tej formie nigdy jej nie przyjmowałam...
OdpowiedzUsuńDzisiaj skorzystałam z Twojego przepisu i powiem tak – nie sądziłam, że zielenina w takiej postaci może być aż tak smaczna. Rewelacyjnie komponuje się ze szpinakiem. Dzięki za przepyszny przepis!