Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spaghetti z kurczakiem i pesto ze szparagów

By 17:11 , , , , ,

Pesto ze szparagów to obowiązkowa propozycja dla wielbicieli tych wiosennych warzyw. Znakomicie smakuje nie tylko z makaronem, ale również jako dodatek do pieczywa. Pesto ze szparagów nie jest tak wyraziste w smaku jak to tradycyjne, przygotowane na bazie świeżej bazylii, ale urzeka kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Wypróbujcie sami :)

Ja podałam pesto z makaronem spaghetti i kurczakiem - prosto i pysznie!


SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I PESTO Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
(przepis na 4 porcje)
  • 350 g makaronu spaghetti,
  • 400 g filetów z piersi kurczaka,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • ½ szklanki pistacji (wyłuskanych),
  • kilka liści bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • słodka papryka w proszku

Szparagi umyć, odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki. Odciąć główki szparagów i odstawić na później. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki. 
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić łodygi szparagów i gotować 4-6 minut, w zależności od grubości. Wyjąć łodygi łyżką cedzakową, przełożyć do kielicha blendera. Dodać parmezan, pistacje, bazylię, czosnek, 3 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Całość zmiksować na w miarę gładkie pesto - w razie potrzeby można dodać więcej oliwy. 
Mięso kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Usmażyć na patelni na łyżce oliwy. 
Wodę po gotowaniu szparagów ponownie zagotować, włożyć makaron i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na ok. 2 minuty przed końcem gotowania dorzucić odłożone wcześniej końcówki szparagów. Makaron i główki szparagów odcedzić i wymieszać z kurczakiem i pesto. 
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze