Pasta z wątróbek z dorsza
Wątróbki z dorsza to prawdziwa bomba witamin A i E, a także kwasów tłuszczowych omega-3. Należy jednak pamiętać, by wybierać wątróbki z ryb atlantyckich, a nie z Bałtyku, ze względu na silne zanieczyszczenie tegoż akwenu.
Wątróbka rybia nie przypomina smakiem ani tym bardziej teksturą zwykłej ryby w puszce – ma delikatny smak i kremową teksturę. Z tego powodu świetnie nadaje się jako smaczna pasta do pieczywa.
PASTA Z WĄTRÓBEK DORSZA
- 1 puszka wątróbek z dorsza,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- ½ niewielkiej cebuli,
- pieprz i sól,
- posiekany szczypiorek
Wątróbki odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać jogurt i posiekaną cebulę, całość zmiksować blenderem na gładką, kremową pastę. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Na koniec posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.
(inspiracja stąd)
4 komentarze
Pycha☺
OdpowiedzUsuńpycha !
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń