Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pyzole z pieczarkami

By 19:00 , , ,

Ni to kartacze, ni to pyzy, ni to kluchy śląskie... a jednak smakują wspaniale. Ciasto jak na kluski śląskie, uformowane na kształt kartaczy (czy też cepelin), wypełnione jest prostym, pieczarkowym nadzieniem. Całość stanowi bardzo smaczną propozycję na codzienny obiad, nawiązujący do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. 

Pyzole z pieczarkami przygotowałam w ramach wspólnego gotowania pod szyldem Pieczarkowego Tygodnia razem z Anią, Panną Malwinną, Martynosią i Emilią.







PYZOLE Z PIECZARKAMI
(4 porcje)
  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150-180 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól

farsz:
  • 350 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 50-70 g startego żółtego sera,
  • sól i pieprz

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekane pieczarki i smażyć około 5 minut, aż woda, którą puszczą, odparuje. Usmażone pieczarki zostawić do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na puree. Dodać szczyptę soli i jajko. Stopniowo dodając mąkę ziemniaczaną, zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. 
Ciasto podzielić na 8-10 części, z każdego kawałka uformować kulę, następnie spłaszczyć ją na okrągły placek. Na środku każdego placka nałożyć nadzienie pieczarkowe. Zlepić ze sobą brzegi ciasta i uformować podłużne kluski. 
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pyzole kłaść ostrożnie na wrzątek i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. 
Pyzole podawać okraszone skwarkami z boczku lub cebulą podsmażoną na oleju.


(na podstawie przepisu stąd)







”Pieczarkowy

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Gdybym ja jeszcze miała cierpliwość do klusek. Ale te wyglądają cudnie, więc chyba warto się trochę pomęczyć ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Wyglądają przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczarki uwielbiam, pyzy mogą dla mnie nie istnieć ale może się kiedyś skusze

    OdpowiedzUsuń