Szarlotka z kratką
Sezon na jabłka w pełni, więc jakież inne ciasto byłoby bardziej odpowiednie na niedzielę niż szarlotka?
Tym razem, razem z Lejdi, Maggie, Gin, Chantel i Emmą oddałyśmy się szarlotkowemu szaleństwu i upiekłyśmy – każda inną, każda bez wątpienia pyszną :)
Ja upiekłam szarlotkę nieco tradycyjną, na kruchym cieście i z lukrowaną kratką na wierzchu. Bazowałam na podstawie przepisu z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, ale wprowadziłam kilka drobnych zmian.
Szarlotka była bardzo smaczna no i całkiem reprezentacyjna z wyglądu :)
SZARLOTKA Z KRATKĄ
ciasto:
- 300 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170 g masła,
- 70 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- skórka otarta z 1 cytryny
nadzienie:
- 1 kg kwaskowatych jabłek,
- sok z 1 cytryny,
- 50 g rodzynków,
- 50 g cukru,
- ½ łyżeczki cynamonu
zalewa:
- 2 jajka,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka budyniu waniliowego
lukier:
- 100 g cukru pudru,
- odrobina wrzątku
Masło posiekać na stolnicy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, rodzynkami, cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, odkrawając ok. ¼ ciasta na kratkę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykroić (nożem lub radełkiem) paski.
Na zapieczony kruchy spód wyłożyć jabłka. Składniki zalewy krótko zmiksować i polać nią jabłka. Z pasków ciasta ułożyć na jabłkach kratkę.
Piec szarlotkę w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Gdy wystygnie, za pomocą pędzelka posmarować kratkę lukrem z cukru pudru i odrobiny wrzątku.
25 komentarze
Piękna:) Uwielbiam wszystkie odmiany szarlotek i jabłeczników. U mnie też dziś jabłecznik z kratką:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ciasto wybitne! cudnie się prezentuje mniam
OdpowiedzUsuńŚliczna szarlotka. Lubię tradycyjne smaki :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne, takie wysokie :) i ta krateczka cudowna :)
OdpowiedzUsuńWspaniała!!!
OdpowiedzUsuńTe kawały jabłek są kuszące, a kratka nadaje takiego rustykalnego klimatu :D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńRewelacyjna szarlotka ! I piękna ta kratka :)
OdpowiedzUsuńOj podziwiam za wytrwalosc i cierpliwosc, bo kratka sliczna! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki. Pięknie wygląda :) Przez tą kratkę wygląda jak z z kuchni babuni :)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje, a ta kratka jak spod igly :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda :) I ile jabłek! Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJodł bym jeno by mi się uszy trzęsły
OdpowiedzUsuńmniam wygląda bajecznie :-) czy mogłabys napisać na jakiej wielkosci to jest tortownicę? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTortownica o średnicy 24 cm, już dopisuję tę informację do przepisu :) pozdrawiam :)
UsuńObłędna!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna !
OdpowiedzUsuńwow!! jakze cudnie i smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale wspaniała kratka! Taka amerykańska :)
OdpowiedzUsuńILE DAĆ PROSZKU DO PIECZENIA?
OdpowiedzUsuń1/2 łyżeczki, już poprawiam przepis :)
UsuńTwoj blog traktuję jak ulubioną ksiażkę kucharską i jestem niepocieszona brakiem nowych przepisów! ;( Mam nadzieję że wkrótce coś się pojawi, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi czytać takie słowa :) właśnie wczoraj wróciłam z wakacji i od jutra zamierzam pełną parą uzupełniać zaległości :) pozdrawiam :)
UsuńMożna pominąć proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń