Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z bakłażanem, pomidorkami i rukolą

By 10:27 , , , , ,

Mój wstręt do bakłażana to już chyba historia :) Od czasu, kiedy zrobiłam pierwszy raz musakę. Niestety, wizualnie pozostawiała wiele do życzenia, dlatego nie zrobiłam jej zdjęcia – w obawie, że nawet aparat foto mógłby tego nie wytrzymać ;) W smaku była jednak super, a bakłażan miękki i delikatny. 
Wczoraj drugi raz skusiłam się na bakłażan – tym razem w makaronie. Zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu małgo. Od siebie dodałam pomidorki koktajlowe prosto z ogródka :) Jako makaronu użyłam trójkolorowego „fusilli” kupionego podczas tygodnia włoskiego w sklepie na „L” ;) Nie wygląda on jednak jak klasyczne świderki, a raczej jak lekko skręcone bagietki :) Muszę przyznać, że z takim kształtem spotkałam się po raz pierwszy :)

makaron z bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą

MAKARON Z BAKŁAŻANEM, POMIDORKAMI I RUKOLĄ
(na 4 porcje)

  • 350 g makaronu (u mnie trójkolorowe fusilli),
  • 1 bakłażan,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300g pomidorków koktajlowych,
  • 2 garście rukoli,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu,
  • sól i pieprz


Bakłażana pokroić w ćwierćplasterki i obficie posolić. Odstawić na 15-20 minut, aby puścił gorzki sok. Przepłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone w cienkie plasterki czosnek oraz bakłażana. Smażyć, mieszając, ok. 10 minut, aż bakłażan będzie miękki. Dodać pomidorki koktajlowe i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W tym czasie makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić na patelnię z bakłażanem. Dodać rukolę i dokładnie wymieszać.
Na talerzu każdą porcję posypać startym parmezanem.


 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. apetycznie i fotogenicznie! bomba!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bakłażany są super, robię je bardzo często, dobrze, że się przekonałaś, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i pysznie. :) Uwielbiam dodawać bakłażany do makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje bakłażan w takim daniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam się, że makaronu z bakłażanem jeszcze nie jadłam, pora to naprawić ;)

    OdpowiedzUsuń