Kurczak duszony z jabłkami
Ten kurczak, jak określiła moja mama, "dużo lepiej smakuje niż wygląda". I ja się zgadzam ;)
Połączenie kurczaka i winnych, aromatycznych jabłek, z nutą selera i boczku, daje naprawdę świetny efekt smakowy. To jeden z tych niezawodnych przepisów, do których lubię wracać.
KURCZAK DUSZONY Z JABŁKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 4 udka kurczaka,
- 3 jabłka,
- 3 gałązki selera naciowego,
- 3 plastry bekonu lub wędzonego boczku,
- 1,5 szklanki białego wina (wytrawnego lub półsłodkiego),
- 3-4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz
Rozgrzać na patelni olej i 1 łyżkę masła. Umyte i osuszone udka obsmażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć mięso na talerz i podsmażyć pokrojony w paseczki bekon, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Włożyć obraną i posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie szklista. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i i z pozostałym masłem i pokrojonym w paski selerem dodać do cebuli. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Wlać wino wymieszane z mąką i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać do sosu mięso, nakryć i dusić kurczaka na małym ogniu około 45 minut. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej podawać z ryżem.
(przepis z książeczki "Potrawy z drobiu" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")
5 komentarze
rewelacyjne jest takie połączenie! sama bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka z owocami:)
OdpowiedzUsuńpolączenia krczaka z jabłkami jeszcze nie jadłam ;) Pomysł mi sie baaardzo podoba
OdpowiedzUsuńsmakowicie sie zapowiada ten kurczaczek:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńobiad mniam mniam