Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi z pokrzywą i twarogiem

By 18:27 , , , ,

Ciąg dalszy pokrzywy w kuchni... Tej młodej jest już coraz mniej, dlatego przepis nieco na ostatni dzwonek, cóż jednak poradzić, kiedy czasu tak mało ostatnio na wszystko.

Pierogi z pokrzywą i twarogiem to znakomity pomysł na wiosenny, bezmięsny obiad. Pierwszy raz robiłam je rok temu i na stałe weszły do mojego majowego menu :)

pierogi z pokrzywą i twarogiem


PIEROGI Z POKRZYWĄ I TWAROGIEM
(przepis na 4 porcje)
ciasto:

  • 400 g mąki,
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól


farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 200 g liści młodej pokrzywy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • sól i pieprz


dodatkowo:

  • 1 duża cebula,
  • masło


Mąkę, wodę, olej i szczyptę soli zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować farsz.

Liście pokrzywy sparzyć wrzątkiem na sitku, odcisnąć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła, dodać pokrzywę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody. Dusić na niezbyt dużym ogniu ok. 5 minut, aż pokrzywa będzie miękka, a woda odparuje. Dodać twaróg, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 czubatej łyżeczce farszu Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę. 

Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. 


Podawać z cebulką podsmażoną na maśle.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze