Chleb z pokrzywą
Rok temu rozpoczęłam małe eksperymenty z pokrzywą, która okazała się wdzięcznym dodatkiem do tostów. W tym roku upiekłam chleb z pokrzywą, który okazał się nie tylko pięknie rustykalny z wyglądu, ale i bardzo smaczny. Zachęcam do jego przygotowania, ponieważ pokrzywa jest niezwykle zdrowym zielskiem, bogatym w związki mineralne i działającym niezwykle korzystnie na cały organizm :)
Pamiętajcie, by zbierać tylko młode liski ze szczytów pokrzyw, koniecznie używając rękawiczek ;) Liście pokrzywy dopiero po zalaniu wrzątkiem tracą swoje parzące właściwości.
chleb z pokrzywą |
CHLEB Z POKRZYWĄ
- 300 g mąki pszennej (typ 650),
- 200 g mąki pszennej razowej,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 50 ml oliwy,
- 300 ml letniej wody,
- 1 łyżka zakwasu chlebowego (opcjonalnie),
- pęczek pokrzywy
Do miski wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki pszennej (650), cukier i połowę wody, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe mąki, miód, sól, oliwę, zakwas i pozostałą wodę. Wyrobić ciasto (najpierw mikserem z hakami do ciast drożdżowych, następnie ręcznie), aż będzie gładkie, jednolite i bez grudek. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
W tym czasie, używając rękawiczek, oddzielić liście pokrzyw od łodyg. Liście sparzyć wrzątkiem, odcisnąć, kilka ładnych sztuk odłożyć do dekoracji, a pozostałe drobno posiekać.
Przygotować koszyk do wyrastania chleba i dokładnie oprószyć go mąką.
Do wyrośniętego ciasta dodać pokrzywę i całość jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na blat podsypany mąką, uformować bochenek i przełożyć do przygotowanego koszyka złączeniami do góry. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika, piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni.
Ostrożnie wyjąć gorącą blachę z piekarnika i sprawnym ruchem przełożyć na nią bochenek chleba z koszyka. Chleb ponacinać w kilku miejscach ostrym nożem lub żyletką. Odłożone listki pokrzywy zwilżyć wodą i przykleić do ciasta.
Piec 10 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 25-30 minut, aż skórka zrobi się brązowa.
Chleb kroić po całkowitym ostudzeniu.
UWAGA: Chleb można także upiec w podłużnej formie (keksówce) o dł. 35 cm. Uformowany bochenek przełożyć do wyłożonej papierem formy złączeniem do dołu, po wyrośnięciu nie wykładać na blachę tylko upiec w foremce :)
(inspiracja: blog Every cake you bake, z moimi sporymi zmianami)
przepis na chleb z pokrzywą |
chleb z pokrzywą przepis |
1 komentarze
Cudowny☺
OdpowiedzUsuń