Piernik z kawą zbożową i powidłami
Przepyszny piernik, który nie wymaga długiego leżakowania i można upiec go nawet na ostatnią chwilę (można też wcześniej, wszak przy przygotowywaniu świątecznych potraw, na ostatnia chwilę lepiej przygotować inne potrawy...).
Jest wilgotny, cudnie pachnący, z delikatnym aromatem kawy zbożowej i lekko kwaskowatą nutą powideł śliwkowych. Jeden z najsmaczniejszych pierników, jakie jadłam :)
piernik z kawą inką i powidłami |
PIERNIK Z KAWĄ ZBOŻOWĄ I POWIDŁAMI
- 125 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
do przełożenia:
- 4 łyżki powideł śliwkowych
polewa:
- 80 ml śmietanki kremówki
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki powideł śliwkowych
dodatkowo:
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 6 szt. drobno posiekanych suszonych śliwek
W garnku roztopić masło razem z cukrem. Dodać miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Podgrzewać przez minutę, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko).
Podłużną formę keksową o dł. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w 180 stopniach ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczony piernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, po czym wyjąć z formy i usunąć papier. Przekroić na pół i przełożyć powidłami.
W trakcie pieczenia lub studzenia ciasta przygotować polewę: W rondelku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, powidła i wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostudzenia. Polewą posmarować piernik, a górę posypać pokrojonymi suszonymi śliwkami i skórką pomarańczową.
(przepis od delimamma)
piernik z kawą inką |
piernik z powidłami i kawą inką |
2 komentarze
Wyśmienity piernik!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, zwłaszcza że jest w składzie kawa zbożowa. Czy dodałaś kawę Inkę? To moja ulubiona - smak z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń