Kalafior romanesco odznacza się delikatnym smakiem - coś pomiędzy normalnym kalafiorem a brokułem. Zapieczony w piekarniku zyskuje dodatkowo lekko orzechowy, pyszny aromat. Jeśli nie uda się Wam kupić tego warzywa, możecie przygotować w ten sam sposób brokuła. Zamiast buraka liściowego można z kolei poeksperymentować z jarmużem lub szpinakiem :)
![]() |
gnocchi z kalafiorem romanesco i burakiem liściwym |
GNOCCHI Z PIECZONYM KALAFIOREM ROMANESCO I BURAKIEM LIŚCIOWYM
(przepis na 2 porcje)
- 1 opakowanie gotowych gnocchi lub 2 porcje gnocchi domowej roboty (przepis)*,
- 1 mały kalafior romanesco,
- garść liści z łodygami buraka liściowego,
- 1 cebula szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- oliwa,
- starty parmezan do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafiora podzielić na małe różyczki, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i wymieszać. Przełożyć na blachę i piec ok. 20 minut.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wyłożyć gnocchi i smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż ładnie się zarumienią. Przełożyć na talerz, odstawić, a na patelni rozgrzać jeszcze odrobinę oliwy. Dodać posiekaną cebulkę szalotkę i smażyć 1-2 minuty, a gdy zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pokrojone liście i łodygi buraka liściowego i dusić na małym ogniu ok. 5 minut, aż zmięknie. Dodać upieczone różyczki kalafiora i podsmażone gnocchi. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podsmażać jeszcze przez minutę, aż całość się zagrzeje.
Każdą porcję przed podaniem posypać parmezanem.
* Kupionych w sklepie gnocchi nie ma potrzeby gotować przed podsmażeniem - są już wstępnie obgotowane. Domowej roboty gnocchi należy uprzednio ugotować, wyjmując je z wody gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz