WIEPRZOWINA ALFREDO Z PIECZARKAMI NA ZIELONYM MAKARONIE
(przepis na 4 porcje)
- 350 g zielonego makaronu ze szpinakiem,
- 300 g schabu,
- 250 g pieczarek,
- 1 nieduża czerwona papryka,
- 2 cebule szalotki,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, odstawić.
W czasie gdy makaron się gotuje, przygotować sos: w rondlu o grubym dnie stopić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć na małym ogniu kilkanaście sekund. Mieszając trzepaczką, stopniowo wlewać bulion, a następnie mleko. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Doprawić sos szczyptą gałki, szczyptą pieprzu i ½ łyżeczki soli.
Schab pokroić na bardzo cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
Paprykę pokroić w małą kostkę, a pieczarki w plasterki. Szalotki posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić schab i smażyć 1 minutę na średnim ogniu. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając. Mięso z papryką przełożyć do miski, a na tej samej patelni stopić pozostałą łyżkę masła. Dodać szalotkę i pieczarki, smażyć 4-5 minut, aż woda, którą puszczą pieczarki odparuje. Wlać przygotowany sos, wymieszać i zagotować. Dodać 2 łyżki parmezanu, ugotowany makaron i mięso z papryką, wymieszać i podgrzać.
Rozłożyć na talerze, posypać pozostałym parmezanem i od razu podawać.
(na podstawie przepisu z książki „Sztuka gotowania na co dzień” P. Martina)

pyszne to !
OdpowiedzUsuńo no to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę cudnie
OdpowiedzUsuń