Rok temu zamieściłam przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą, a w tym roku pomyślałam, że takie kwiaty będą oryginalnie prezentowały się na pizzy. Kwiaty cukinii nie mają same w sobie jakiegoś charakterystycznego smaku, za to prezentują się naprawdę ładnie i już same w sobie czynią nawet prostą potrawę bardziej wykwintną ;)
(3 cienkie pizze o śr. 28-30 cm)
- ciasto na pizzę z tego przepisu,
- sos do pizzy z tego przepisu,
- 300 g startej mozzarelli,
- 150 g salami,
- 15 kwiatów cukinii,
- kilka gałązek pomidorków koktajlowych,
- oliwa
Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. Kwiaty cukinii oczyścić, jeśli przy żeńskich kwiatach znajdują się miniaturowe cukinie, pokroić je w cienkie plasterki.
Ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy 28-30 cm i ułożyć go na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać startą mozzarellą, ułożyć salami, kwiaty cukinii i pokrojone mini cukinie. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe. Włożyć do piekarnika, piec ok. 12-15 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.
Upieczoną pizzę skropić oliwą i od razu podawać.
W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 pizze.
Pyszne! :)
OdpowiedzUsuń