piątek, 6 grudnia 2019

Tosty z kurczakiem, serem i surówką z brukselki

Gdy nadchodzą jesienno-zimowe chłody, ochota na ciepłe posiłki i przekąski gwałtownie wzrasta u większości z nas ;) Tosty nadziewane pożywnym kurczakiem, ciągnącym się serem i chrupiącą surówką z brukselki i jabłka tworzą idealne połączenie smaków.
Dodatkowym atutem jest to, że na blasze do pieczenia można zrobić naraz dużą ich ilość, odpada więc tkwienie przy tosterze robiącym po 2 sztuki tostów.
Do tostów można użyć resztek pieczonego kurczaka z obiadu z poprzedniego dnia, a nawet mięsa z kurczaka z rosołu. Zamiast sera cheddar można użyć dowolnego żółtego sera, ale ja najbardziej lubię jego nieco pikantny, wyrazisty smak. No i najważniejsze - nie obawiajcie się brukselki nawet, gdy za nią nie przepadacie. Surowa, poszatkowana brukselka w ogóle nie przypomina w smaku tej gotowanej w zupie ;)


TOSTY Z KURCZAKIEM, SEREM I SURÓWKĄ Z BRUKSELKI
(przepis na 4 porcje)

  • 8 kromek chleba,
  • masło,
  • 4 łyżeczki musztardy miodowej (lub 3 łyżeczki musztardy Dijon wymieszanej z 1 łyżeczką miodu),
  • ok. 250 g pieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka,
  • 100 g startego sera cheddar (lub innego żółtego sera),
  • 1 małe jabłko (najlepiej twarde i kwaskowate),
  • 5-6 sztuk świeżych brukselek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz


Do wnętrza piekarnika włożyć płaską, szeroką blache i rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
Kromki chleba cienko posmarować masłem tylko z jednej strony i ułożyć na desce masłem do dołu. Na wierzchniej stronie 4 kromek rozsmarować musztardę miodową.
Ostrożnie wyjąć gorącą blachę z piekarnika, nałożyć na nią arkusz papieru do pieczenia. Na papierze ułożyć wszystkie kromki chleba (te z musztardą i bez) masłem do dołu. Na kromkach z musztardą ułożyć pokrojone mięso kurczaka. Pozostałe 4 kromki posypać startym serem.
Piec ok. 10 minut, aż ser sie stopi. Dzięki ułożeniu chleba bezpośrednio na gorącej, nagrzanej blasze, kromki lepiej się zrumienią i będą bardziej chrupiące.
W czasie pieczenia tostów przygotować surówkę: Jabłko zetrzeć wraz ze skórką "w zapałkę" używając szatkownicy lub po prostu ręcznie nożem. Brukselki pokroić lub poszatkować w paseczki. Całość wymieszać, dodając sok z cytryny i doprawiając solą i pieprzem.
Upieczone kromki chleba wyjąć z piekarnika. Na kromkach z kurczakiem ułożyć surówkę, przykryć kromkami z serem, przekroić na pół i od razu podawać.


2 komentarze:

  1. Hm brukselka z tostem, czemu nie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za pieczywem , myślę że zrobię to z pieczywem orzechowym

    OdpowiedzUsuń