czwartek, 19 grudnia 2019

Pierogi z pieczonym karpiem

Pierogi z pieczonym karpiem to świetna propozycja uzupełniająca wigilijne menu. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy za tradycyjnym, smażonym karpiem nie przepadają. Farsz jest aromatyczny, o cytrynowo-orzechowej nucie. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona jego smakiem.

Inspiracją był ten przepis, jednak sporo pozmieniałam w proporcjach, ponieważ w oryginalnym przepisie farszu wychodziło zbyt dużo w stosunku do ciasta.


pierogi z karpiem


PIEROGI Z PIECZONYM KARPIEM
ciasto na pierogi:

  • 400 g mąki,
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól


farsz:

  • 600 g filetów z karpia,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 kromka białego chleba (bez skórki),
  • szczypta szafranu,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny


Mięso karpia umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Oprószyć i natką pietruszki. Wlać bulion, dodać pokrojone w ósemki cebule i pokruszony liść laurowy, całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut, następnie wyjąć naczynie i odstawić do ostudzenia.
W tym czasie w malakserze lub blenderze rozdrobnić płatki migdałowe, orzechy, kromkę chleba, sok i skórkę z cytryny oraz szafran.
Z ostudzonego karpia starannie oddzielić mięso od ości i skóry, wraz z upieczoną cebulą dodać do rozdrobnionych orzechów i całość zmielić. W razie potrzeby farsz doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Mąkę, wodę, olej i szczyptę soli zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 czubatej łyżeczce farszu Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę. 

Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi podawać okraszone zrumienioną na maśle lub oleju cebulką.

pierogi z karpiem

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza