Warto wiedzieć, że wszystkie części rośliny, jaką jest fiołek wonny, są jadalne. Oznacza to, że nie ma konieczności dokładnego oddzielania płatków od szypułek. Po zebraniu fiołki należy rozsypać na białej ściereczce lub kilku arkuszach ręcznika papierowego, aby potencjalne owady mogły z nich uciec. Fiołków nie należy płukać w wodzie przed użyciem, ponieważ w ten sposób straci się aromatyczny pyłek. Dlatego należy używać tylko kwiatów rosnących z dala od ruchliwych ulic.
- 100 g kwiatów fiołka,
- 500 ml wody,
- 300 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny
Oczyszczone kwiaty fiołka zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przecedzić przez sitko. Wywar przelać do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny, aż płyn będzie miał konsystencję syropu.
LEMONIADA FIOŁKOWA
- woda (gazowana lub niegazowana),
- syrop z fiołków,
- cytryna,
- kostki lodu
- kwiaty fiołka do dekoracji (opcjonalnie)
Do dzbanka wlać wodę i dodać syrop w takiej ilości, by lemoniada była optymalnie słodka. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i kilka plastrów cytryny. Dokładnie rozmieszać. Na koniec wrzucić kostki lodu i kilka kwiatów fiołka do dekoracji.
![]() |
lemoniada z fiołków |
![]() |
lemoniada z fiołków |
Czy ten syrop można zrobić z miodem lub ksylitolem, zamiast cukru? Coś mniej kalorycznego
OdpowiedzUsuńCo do ksylitolu to niestety nie wiem, można spróbować, ale nie wiem jaka będzie konsystencja. Jeśli chodzi o miód to chyba nie ma sensu, miód nie jest mniej kaloryczny, a gotowanie go przez taki czas zabije wszystkie jego dobroczynne właściwości.
UsuńZrobiłam z ksylitolem i w ogóle nie gęstniał. Dopiero po dodaniu cukru. Jasne, co do miodu, ma Pani absolutną rację. Ciekawy przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuń