"SEROWA" PASTA Z AWOKADO
- 1 duże, dojrzałe awokado,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych,
- 1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku,
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/4 łyżeczki chili w proszku,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie świeże, posiekane zioła (np. szczepiorek, natka pietruszki lub kolendra)
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką przełożyć miąższ do miski. Dokładnie rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, płatki drożdżowe i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać. Można również dodać drobno posiekane zioła (ale nie za dużo, bo zdominują smak pasty).
Pastę najlepiej zjeść tego samego dnia, ponieważ na drugi dzień awokado ciemnieje.
(inspiracja stąd)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz