Roladki nie tylko ładnie prezentują się na stole, ale również świetnie smakują. Są zarazem kremowe i delikatne, a jednocześnie wyraziste w smaku dzięki suszonym pomidorom i świeżej bazylii. Ta przekąska z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich fanów szpinaku :)
ROLADKI Z TORTILLI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
- 2 paczki (400 g) świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 400 g serka kremowego (śmietankowego),
- 10-12 szt. suszonych pomidorów w oleju,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 1 pęczek świeżej bazylii,
- sól i pieprz
Szpinak sparzyć wrzątkiem na sitku, dokładnie odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt drobno).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kilkanaście sekund. Dodać pokrojony szpinak i smażyć, mieszając, ok. 5 minut, aż nadmiar wody odparuje. Przełożyć do miski, dodać serek kremowy, parmezan oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Powstałe nadzienie rozsmarować na tortillach, następnie ułożyć liście bazylii i pokrojone suszone pomidory. Tortille zwinąć w rulony, każdą z osobna zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem pokroić na 1,5-2 cm kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz